Vlada FBiH
0

Utvrđen prijedlog o izjednačavanju plata policijskih službenika na nivou FBiH

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je danas Prijedlog zakona o platama i naknadama policijskih službenika FBiH, donijela Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi, verificirala Zaključak o isplati regresa za budžetske korisnike te utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o budžetima FBiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obligacionim odnosima, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o advokaturi FBiH, Prijedlog zakona o matičnoj evidenciji o osiguranicima i Prijedlog zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama.

Vlada FBiH je danas utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH, kojim se plate i naknade ovih službenika reguliraju na način kako je to predviđeno za državne službenike, namještenike, sudske i zatvorske policajce u posebnom zakonu.

Kako je riječ o jedinstvenoj materiji Vlada FBiH će zatražiti da Parlament Federacije BiH oba ova zakona razmatra istovremeno.

Osnovna intencija danas utvrđenog prijedloga zakona je da se plate policijskih službenika ujednače na području cijele Federacije i njime se obavezuju vlade kantona da, s obzirom na ustavne nadležnosti, to i provedu.

Osnovni cilj prilikom izrade ovog zakona, kako je rečeno na današnjoj sjednici, bio je da se plate policijskih službenika u Federalnoj upravi policije zadrže na postojećem nivou.

Istovremeno u zakonu je predloženo povećanje plata u činu policajca te povećanje posebnog dodatka Jedinici za posebne namjene koje može iznositi do 50 posto u odnosu na sadašnjih 30 posto. Osnovica je utvrđena na bazi istih kriterija kao za državne službenike i namještenike u Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Policijski službenici su svrstani u jedanaest platnih razreda s rasponom koeficijenata od 2,70 za policajca do 8,20 za glavnog generalnog inspektora policije.

Policijski službenik ima pravo na poseban dodatak na platu u iznosu do 30 posto od osnovne plate policijskog službenika bez dijela plate po osnovu radnog staža. Uz ovaj dodatak, u posebnim okolnostima federalni ministar može, na prijedlog direktora policije, utvrditi veći trajni dodatak za pojedina radna mjesta u iznosu deset posto od osnovne plaće policijskog službenika.

Kako bi eliminirala šarenilo, raznolikost i neujednačenost u izgledu, kvalitetu i funkcionalnosti postojećih uniformi u FBiH, Vlada FBiH je donijela Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi, usaglašenu na nivou Federacije BiH od svih policijskih komesara.

Jedinstvena policijska uniforma svih policijskih snaga FBiH sastoji se od radnotaktičke, radnoklasične, svečane, uniforme za specijalne policijske jedinice i uniforme za policajce motocikliste i bicikliste. Boja uniforme je teget plava, osim za kožne dijelove i obuću, koji su izrađeni u crnoj boji.

Na desnom rukavu uniforme u štitu nalazit će se oznaka FBiH s dvojezičnim natpisom „Federacija Bosne i Hercegovine“ a na lijevom amblem kantona.

Oznake činova nose se na naramenicama gornjih dijelova uniforme ili košulje, a uredbom su uređeni i drugi detalji uniformi.

Sastavni dio Uredbe su i tehničke karakteristike koje detaljno opisuju kvalitet, dizajn i sastav materijala novih uniformi.

Vlada je verificirala zaključak premijera FBiH o isplati regresa za ovu godinu za sve budžetske korisnike koji je donesen 12. jula ove godine, uz usmenu suglasnost članova Vlade FBiH.

Zaključkom je, u skladu sa Zakonom o uštedama, definirano da će regres biti isplaćen u visini od 50 posto prosječne isplaćene mjesečne neto plaće po zaposlenom ostvarene u prethodna tri mjeseca u Federaciji BiH, a prema zvanično objavljenim podacima.

Zaključak stupa na snagu danom donošenja, nakon verificiranja od Vlade FBiH.

Federalna vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o budžetima FBiH.

Dopunama je, izuzetno od osnovne odredbe, omogućeno Federaciji da stvori obaveze po osnovu vanjskog duga radi restrukturiranja i konsolidiranja javnih preduzeća i podrške finansijskim institucijama u njenom većinskom vlasništvu.

Analogno tome, Federacija može u ove svrhe izdavati garancije. Ovo je učinjeno jer međunarodne finansijske institucije sve više preferiraju model zaduživanja uz davanje garancija države, odnosno Federacije.

Na ovaj način stvoren je pravni osnov i za pokretanje procedure za davanje garancije za kreditno zaduženje JP Željeznice BiH, što po postojećem zakonu nije bilo moguće.

Izmjena Zakona o obligacionim odnosima, koja je utvrđena i u formi prijedloga zakona upućena u parlamentarnu proceduru s današnje sjednice Vlade FBiH, rezultat je usklađivanja s odlukom Ustavnog suda FBiH da se promijeni formulacija „međusobna potraživanja društvenih pravnih osoba“ u „međusobna potraživanja pravnih osoba“.

Na ovaj način izjednačene su sve pravne osobe u pogledu roka zastarjelosti u međusobnim potraživanjima iz ugovora o prometu roba i usluga.

Najnovija izmjena Zakona o advokaturi FBiH, koju je Vlada FBiH utvrdila na današnjoj sjednici i u formi prijedloga uputila u parlamentarnu proceduru, ima za cilj usklađivanje postojeće odredbe s presudom Ustavnog suda FBiH u dijelu koji se odnosi na primjenu limitirane advokatske tarife.

Vlada FBiH je utvrdila i po skraćenom postupku u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o matičnoj evidenciji o osiguranicima, obveznicima uplate doprinosa i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Na donošenje novog zakona Vlada FBiH se opredijelila iz razloga što bi izmjene i dopune obuhvatile više od 50 posto odredaba postojećeg zakona. Njega je, naime, neophodno uskladiti sa Zakonom o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, kojim se uspostavlja baza podataka jedinstvenog sistema u posebno organiziranoj jedinici Porezne uprave, pa će u roku od 18 mjeseci od njegovog stupanja na snagu (do 30. juna 2011.) Porezna uprava i vanbudžetski fondovi istovremeno obavljati poslove registracije i druge administrativne poslove u vezi s penzijsko-invalidskim i zdravstvenim osiguranjem te osiguranjem od nezaposlenosti.

S obzirom na to da je riječ o pitanjima u zajedničkoj nadležnosti federalne i kantonalnih vlasti, o prednacrtu zakona su kantoni dostavili svoje mišljenje.

Poljoprivredna savjetodavna služba kao najbitniji posrednik u prijenosu znanja i vještina poljoprivrednog proizvođača i u uvođenju evropskih standarda u našu poljoprivrednu proizvodnju postala je imperativ suvremenog društva.

Prijedlogom zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama koji je Vlada FBiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru stvaraju se osnove za osnivanje ovih službi u Federaciji na način kako je to urađeno u razvijenim zemljama Evrope, koje će imati kvalificirane i osposobljene savjetodavce, raditi planski po jedinstvenim metodama i biti obavezne da sprovode stalne procjene i učinke rada savjetodavaca.

Istovremeno se ovim zakonom stvaraju osnove za formiranje privatnih savjetodavnih službi kao konkurencija javnim, što omogućuje poljoprivrednim proizvođačima da biraju kvalitetnije.

Jedan od značajnih razloga za donošenje ovog zakona je i prisustvo međunarodnih organizacija i institucija koje u obučavanju poljoprivrednih proizvođača, prijenosu znanja, tehnika i vještina i tehničkoj pomoći još imaju značajnu, ako ne i najvažniju, ulogu u BiH kroz implementaciju više različitih projekata u sferi unapređivanja poljoprivredne proizvodnje.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću.