BiH
0

Utvrđen prijedlog liste kandidata za izbor ombudsmena za ljudska prava BiH

FENA
Ad hoc komisija za imenovanje ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine je danas utvrdila konačni prijedlog liste kandidata, u skladu s konkursom koji je bio raspisan za izbor ombudsmena i u skladu s odredbama Zakona o ombudsmenima.

Članica Komisije Azra Hadžiahmetović je kazala za Agenciju Fena da će ta lista biti dostavljena, zajedno s detaljnim izvještajem o radu komisije, kolegijima oba doma. Ukoliko usvoje izvještaj na osnovu liste se može izvršiti imenovanje.

"Kad kažem u skladu sa Zakonom o ombudsmenima mi smo, s obzirom na to da se ombudsmeni biraju iz reda sva tri naroda, što ne isključuje mogućnost izbora iz reda ostalih, utvrdili da su se prijavili kandidati koji ispunjavaju uslove iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i sastavili smo prijedlog liste po abecednom redu“, kazala je Hadžiahmetović.

Na listi iz bošnjačkog naroda su četiri kandidata: Muhidin Hajdarević, Emina Halilović, Džemaludin Mutapčić i Safet Pašić. Iz srpskog naroda su tri kandidata: Nada Grahovac, Dubravka Pjotrovski i Vitomir Popović, a iz hrvatskog naroda dva kandidata: Željka Klobučar i Mariofil Ljubić.