Vlada FBiH
0

Utvrđen prijedlog izmjena zakona električnoj energiji

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada FBiH je danas na sjednici utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona: o bankama, o Agenciji za bankarstvo FBiH i o mikrokreditnim organizacijama, uz zaključak da se predloženi tekstovi usklade s danas iznesenim prijedlozima i sugestijama.

Ministar finansija FBiH Ante Krajina izjavio je na pres-konferenciji u pauzi sjednice da je u sva tri slučaja riječ o potrebi dodatnog implementiranja, usklađivanja i pojašnjenja pojedinih pravnih instituta u postojećim zakonima, kao i nužnosti njihovog usklađivanja sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma koji je stupio na snagu 2009. godine.

Ministar Krajina je u vezi s Izvještajem o devetomjesečnom izvršenju budžeta izjavio da su prihodi u tom periodu iznosili 1,093 milijarde KM, a rashodi 1,121 milijardu KM te da se u četvrtom kvartalu očekuje povećanje rashoda.

Federalna vlada dala je danas saglasnost Upravi JP BH Telecom za nabavku promotivnih usluga tokom aktivnosti Rukometnog kluba "Bosna" Sarajevo krajem 2011. i u 2012. godini u iznosu od 350.000 KM (bez PDV-a).

Također, zaključeno je da na ime pomoći za pripreme džudo reprezentativaca BiH za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, Vlada iz "Tekuće rezerve" izdvoji 100.000 KM, o čemu će konačna odluka biti donesena na slijedećoj sjednici.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj rekao je da je Vlada FBiH donijela Odluku o utvrđivanju prijedloga Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje rudnika u FBiH od plaćanja putarine za dizel gorivo za 2012. godinu.

Vlada FBiH je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku poslala Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji u istovjetnom tekstu u kojem ga je donio visoki predstavnik svojom Odlukom od 18. septembra 2009. godine, a koji do danas nije usvojen u Parlamentu FBiH.

Vlada FBiH je donijela Odluku kojom se utvrđuje javni interes za izgradnju Sarajevske zaobilaznice na dionici Butila-Vlakovo-Mostarsko raskršće, koju će realizirati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Autoceste FBiH u okviru svojih nadležnosti.

Pošto dosadašnja zakonska regulativa ne omogućava uvođenje informacionih tehnologija, Vlada FBiH je danas utvrdila Nacrt zakona o elektronskom dokumentu i uputila ga Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje. Elektronski dokument ima pravnu valjanost kao i dokument na papiru ako je izrađen, poslan, primljen, čuvan i arhiviran primjenom raspoložive informacione tehnologije i ako ispunjava uvjete iz ovog dokumenta.

Vlada FBiH donijela je Odluku kojom se uspostavlja Elektronski registar upravnih postupaka na razini Federacije BiH. Riječ je o upravnim postupcima koje vode federalni organi uprave i federalne upravne organizacije.

Polazeći od mišljenja federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada FBiH je podržala Prijedlog zakona o šumama koji su ponudila dva parlamentarna poslanička kluba (SDP i SDA). Vlada smatra da ovaj zakonski projekt ima veliki značaj i da ga, zbog toga, treba što prije razmotriti Parlament FBiH, kako bi bio donesen do 6. decembra 2011.

Vlada FBiH prihvatila je danas mišljenje Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku koje se odnosi na Evropsku socijalnu povelju. Uz važnost zaštite ljudskih, posebno socijalnih i ekonomskih prava svih stranih radnika koji zakonito borave i rade u bilo kojoj državi potpisnici Povelje i bez obzira da li dolaze iz država Vijeća Evrope ili sa drugih kontinenata, u mišljenju se ukazuje i na činjenicu da u Bih nema uslova za proširenje primjene prava iz Evropske socijalne povelje i na državljane zemalja koje nisu potpisnice ove Povelje.

Vlada FBiH primila je danas k znanju Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u vezi spora o pravu vlasništva gospodarskog društva Energopetrol nad jednom polovicom benzinske pumpe "Pijeskovi" u Doboju. Vlada je zadužila Federalno pravobraniteljstvo da još jednom razmotri sve eventualne negativne posljedice koje mogu nastati za imovinu i imovinske interese FBiH u slučaju njegovog neuključivanja u ovaj spor.

Vlada FBiH je dala prethodnu saglasnost Ndzornom odboru privrednog društva Pretis da se za generalnog direktora imenuje Hajrudin Pezo. Saglasnost je također data na prijedlog za privremeno imenovanje kandidata Jasenka Čekića na upražnjenu poziciju jednog člana nadzornog odbora KTK Visoko na period od 60 dana.

I Nadzornom odboru BNT - Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, Vlada FBiH je dala prethodnu saglasnost da Abaz Manđuka, radi gubitka povjrenja dioničara, bude razriješen dužnosti direktora, te da se za vršioca ove dužnosti imenuje Atif Rosić.

Data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru Elektroprivrede HZ HB za imenovanje Nikole Krešića za vršioca dužnosti generalnog direktora, te za vršioce dužnosti izvršnih direktora za proizvodnju električne energije (Robert Križan), za opskrbu električnom energijom (Miroslav Prusina), za distribuciju električne energije (Miroslav Galić), za finansijsko-računovodstvene poslove (Ivana Bunoza), te za pravne, kadrovske i opće poslove (Mate Pavković). Svi su imenovani na period od šest mjeseci, odnosno do okončanja postupka izbora na osnovu javnog konkursa.