BiH
0

Utvrđen Prijedlog budžeta RS za 2015. godinu

SRNA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na posebnoj sjednici Prijedlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od 2,033 milijardi KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da su budžetski prihodi planirani za 2015. veći za 48 miliona KM u odnosu na ovu godinu, a rashodi će istovremeno biti umanjeni za oko 70 miliona KM.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da je budžetski okvir za 2015. godinu manji za 130 miliona KM nego ovogodišnji rebalansirani budžet.

"Procjenjujemo rast svih poreskih prihoda – od indirektnih poreza, poreza na dohodak, na imovinu i mnogih naknada. Jedino umanjenje prihoda koje očekujemo je od dividende, jer smo prošle godine naplatili akumuliranu dobit Elektroprenosa veću od 40 miliona KM", precizirao je Tegeltija.

Ministar finansija je rekao da će se štedjeti na svim stavkama, a značajno na troškovima putovanja, smještaja i za prezentaciju, koji će ponegdje biti umanjeni za 50 posto, a ponegdje i potpuno ukinuti.

Tegeltija je istakao da neće biti smanjenja dostignutih prava građana koji se finansiraju iz budžeta RS, odnosno smanjenja plata, invalidnina, boračkog dodatka i slično.

On je istakao da je najznačajnija pojedinačna ušteda smanjenje izdataka za otplatu duga u 2015. godini, koje iznosi oko 41 milion KM.

Vlada RS danas je, osim Prijedloga budžeta za 2015. godinu, utvrdila i Prijedlog ekonomske politike za iduću godinu, a ova dva dokumenta sutra bi trebalo da budu upućena u parlamentarnu proceduru.