Vlada KS
0

Utvrđen Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima KS

FENA
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je utvrdila i uputila u skupštinsku proceduru dorađeni Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, izjavio je nakon sjednice kantonalni premijer Fikret Musić.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Muhamed Budimlić kazao je da se ovaj Nacrt zakona oslanja na principe međunarodnih organizacija u kojima BiH ima punopravno članstvo, da je usaglašen s mišljenjem Venecijanske komisije, te da su za izradu Nacrta korišteni modeli zakonskih rješenja susjednih zemalja koje su u procesu pristupanja EU svoje zakone prilagodile evropskoj legislativi, prvenstveno zakoni Republike Hrvatske.

"Ostaje nam da uđemo u dijalog s predstavnicima pojedinih međunarodnih organizacija koje i dalje iskazuju svoje protivljenje ovom tekstu i, mada su nama motivi njihovog protivljenja nepoznati, očekujemo da daju svoje prijedloge koji će biti referentni", kazao je Budimlić.

Naglasio je da sadašnja rješenja kontrolu nad policijom daju Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara u kojem su tri člana iz SDA, zbog čega je ta stranka i najveći protivnik novog Nacrta zakona kojim se osigurava operativna samostalnost policije.

Premijer Musić je potcrtao da se uplitanje politike u rad policije ne može povezati s ovim Nacrtom zakona, i zapitao se kako je moguće da rješenja na osnovu kojih je Hrvatska ispunila uslove za pristupanje Evropskoj uniji nisu dobra za Katon Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici utvrdila i u skupštinsku proceduru uputila prijedlog izmjena Odluke o osnivanju lovišta na području KS-a.