Vlada FBiH
0

Utvrđen Nacrt budžeta za 2009. godinu

FENA
Vlada FBiH je, u današnjem nastavku 82. sjednice u Sarajevu, utvrdila Nacrt budžeta FBiH za 2009. godinu u iznosu od 1,56 milijardi KM, što je oko 270 miliona KM manje od budžeta za 2008. godinu.

Zakonom o izvršenju budžeta FBiH za 2009. godinu, također danas utvrđenom u formi Nacrta, uređuje se struktura prihoda i primitaka, te budžetskih rashoda i izdataka.

Također, ovim aktom uređuju se pitanja koja se odnose na izvršavanje budžeta, prioritete plaćanja, opseg zaduživanja i jamstva, upravljanje javnim dugom, te financijskom i nefinancijskom imovinom.

Propisana su i prava i obaveze korisnika budžetskih sredstava, kao i ovlasti Vlade FBiH, Federalnog ministarstva i federalnog ministra financija u izvršenju budžeta, te kazne za neispunjenje obveza.

Propisana je obveza budžetskih korisnika da Federalnom ministarstvu financija dostavljaju tromjesečne financijske planove za izvršenje budžeta petnaest dana prije početka tog tromjesečja.

Također su obvezni do 25. u tekućem mjesecu dostaviti prijedlog računskog plana za sljedeći mjesec po pozicijama utvrđenim tromjesečnim financijskim planom.

Ukoliko u tom roku ne bude podnesen prijedlog mjesečnog financijskog plana, taj plan će za korinika utvrditi Federalno ministarstvo financija. Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.