BiH
0

Utvrđen Nacrt budžeta institucija BiH za 2017. godinu

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdio Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu u kojem su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou prethodnih godina i iznose 950.000.000 KM.

Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Nacrt zakona o budžetu Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Nacrt budžeta institucija BiH prvi put je utvrđen početkom novembra, čime je ispoštovan kalendar Vijeća ministara BiH i dinamika dogovorena sa međunarodnim finansijskim institucijama.

U Nacrt zakona uključeni su prihodi za servisiranje vanjskog duga u iznosu 1.011.157.177 KM.

Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2017. do 2019. godine, radi daljeg sprovođenja mjera štednje u institucijama BiH.

Ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u sprovođenju reformi.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donio je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta "Projektovanje, sanacija, rekonstrukcija i nadogradnja objekta Zrak u Sarajevu za smještaj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela".

Sredstva za realizaciju projekta rekonstrukcije zgrade "Zrak" za potrebe smještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u vrijednosti od tri miliona KM biće osigurana u narednoj godini.

Višegodišnji projekat će se realizovati u periodu od 2017. do 2018. godine.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donio Odluku o odobravanju projekta kupovine/nabavke objekta za potrebe smještaja institucija BiH u Sarajevu i upoznat sa Izvještajem o sprovođenju postupka kupovine/nabavke ovog objekta.

Riječ je o zgradi Union banke Sarajevo, površine 7.617 metara kvadratnih u ulici Dubrovačka 6, sa ukupnom cijenom 22.346.433 KM, od čega će oko 9,5 miliona KM koji su ranije osigurani u budžetu za kupovinu zgrade biti uplaćeno u 2016. godini, a preostali iznos sukcesivno u naredne četiri godine, zaključno sa 2020. godinom.

Kupovinom objekta uštedjeće se više od 1,7 miliona KM na godišnjem nivou na ime troškova zakupa prostora.

Vijeće ministara BiH donio je i Odluku o izmjeni Odluke o odobravanju projekta nabavke objekta za smještaj institucija BiH u Mostaru, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora.

Na sjednici je, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donesena i Odluka o odobravanju kupovine/nabavke objekata za smještaj institucija BiH u Mostaru.

Realizacijom ovog višegodišnjeg projekta ostvariće se uštede na izdacima zakupa na godišnjem nivou u iznosu od oko 440.000 KM.

Vijeće ministara BiH donio je i Odluku o kupovini objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, koja će se uvrstiti u program višegodišnjih ulaganja.

Sredstva za kupovinu ovog objekta će biti osigurana sukcesivno u periodu od 2017. do 2019. godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donio je i Odluku o odobravanju višegodišnjeg "Projekta za osiguranje nastavka poslovanja sistema nakon pada uzrokovanog katastrofom – uspostavljanje plana za osiguranje nastavka poslovanja sistema nakon pada uzrokovanog katastrofom".

Za realizaciju ovog projekta, koji će osigurati nesmetani nastavak funkcionisanja sistema Ministarstva finansija i trezora u slučaju da se desi katastrofa, biće izdvojeno 1.950.000 KM u periodu od 2016. do 2019. godine.

Projekat, između ostalog, uključuje nabavku opreme i softvera/licenci, kao i tehničko održavanje softvera.