BiH
0

Utvrđen konačni tekst strategije kulturne politike BiH

FENA
Komisija za izradu strategije kulturne politike u BiH Vijeća ministara BiH je danas utvrdila konačan tekst Strategije kulturne politike u BiH.

U radu sjednice učestvovali su predsjednik Ibrahim Spahić, potpredsjednica Ljiljana Labović- Marinković, zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić, članovi Milorad Kenjalović, Hidajet Repovac, Lamija Tanović, Dubravko Lovrenović, Snježana Šušnjara, Dubravko Jeremić te eksperti institucija koje su učestvovale u izradi konačnog teksta i Aneksa Strategije kulturne politike koji sadrži statističke podatke.

U toku rasprave posebno su razmotrene primjedbe i sugestije Ministarstva civilnih poslova BiH i članova Komisije. Članovi Komisije su se pojedinačno izjasnili da prihvataju konačni tekst i ocijenili da je tekst na najbolji mogući način izmijenjen i dopunjen na osnovu prethodno dostavljenih primjedbi i primjedbi u toku sjednice.

Usvojeni konačni tekst s Aneksom statističkih podataka bit će upućen na Vijeće ministara u skladu s predviđenom procedurom rada.

Na sjednici je dat i prijedlog da se nakon procedure rada i razmatranja konačnog teksta u Vijeću ministara i Komitetu za kulturu Vijeća Evrope održi javna rasprava.

Prema predviđenom tekstu Komisija i sve nadležne institucije prate ostvarivanje Strategije i unapređuju cjelokupnu djelatnost u oblasti kulture u saradnji s Ministarstvom i drugim zainteresiranim i odgovornim organizacijama i društvima za kulturu u BiH.

Zamjenik ministra civilnih poslova Senad Šepić je istakao punu podršku Ministarstva civilnih poslova realizaciji ovog projekta, ocijenivši izvanredno važnim rad Komisije koja je pripremila Strategiju kulturne politike u BiH te najavio kako će ista biti uskoro na dnevnom redu Vijeća ministara BiH, a potom i na Komitetu za kulturu Vijeća Evrope.

Predsjednik Spahić je istakao važnost dostupnosti teksta javnosti i omogućavanja veće afirmacije uloge stvaralaca i institucija kulture u BiH.

Izrada ovog dokumenta je potvrda potrebe jačanja procesa demokratizacije, deetatizacije i decentralizacije kulturne politike u BiH a na ovaj način se stvaraju pretpostavke da se BiH uključi u Compendium i koristi fondove evropske zajednice za podršku stvaralaštvu u BiH.

Najvažnije je, istakao je Spahić, da se i u BiH afirmira puno pravo na kulturu u kontekstu svih ljudskih prava i sloboda, saopćeno je.