Sjednica Federalne vlade
0

Utvrđen interes za gradnju na Jadransko-jonskom koridoru

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Vijeću ministara BiH za utvrđivanje javnog interesa za izgradnju autoputa na Jadransko-jonskom koridoru kroz BiH.

Prijedlog odluke o postojanju javnog interesa za izgradnju ovog autoputa kroz BiH pripremilo je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, a da bi je moglo razmatrati Vijeće ministara BiH, predviđeno je da se, prethodno, o ovom pitanju izjasne vlade entiteta.

Izjašnjavanje   obje entitetske vlade   potrebno je, jer   bi dio autoputa na  Jadransko-jonskom   koridoru    vodio i kroz Republiku Srpsku  i  Federaciju BiH. 

Saobraćajnica bi  prošla na teritoriji BiH oko 100 kilometara i  vodila bi  između Trebinja i Dubrovnika, te Stoca i Neuma. 

 Ruta  autoputa na jadransko-jonskom    koridoru    počinje u Trstu, a završava na samom jugu Grčke, u Kalamati. Saobraćajnica   bi trebalo da  prolazi  kroz šest zemalja: Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju te Grčku.

Federalna Vlada je danas podržala tekst Ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i   Hrvatske, saopšteno je iz Vlade FBiH.  

Iz federalne Vlade kažu da se  odredbe ovog dokumenta odnose   na razrješenje imovinsko-pravnih odnosa nastalih prije i nakon uspostave nezavisnosti ugovornih strana, te da će   njegova realizacija doprinijeti  unapređenju ukupnih odnosa između dvije susjedne zemlje. 	O ovom mišljenju Vlada FBiH će izvijestiti  Vijeće ministara BiH.  
Vlada FBiH razmatrala je danas Uredbu o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije.  

Među ciljevima Uredbe su uklanjanje prepreka za porast korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenje utjecaja upotrebe fosilnih goriva na okolinu, približavanje ciljevima iz Kjota, podsticanje, uvođenje, primjene i razvoj nove opreme i tehnologija, te domaće ekonomije u cjelini, otvaranje novih radnih mjesta i razvoja poduzetništva u energetici.  

Vlada će se o Uredbi konačno izjasniti nakon što nadležna federalna ministarstva dostave svoja miljenja na preloženi tekst.