Brammertz u Predsjedništvu BiH
0

Utvrditi odgovornost za uništavanje predmeta iz masovnih grobnica

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić primio je danas u Sarajevu Sergea Brammertza, glavnog tužioca UN Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine. Sastanku su prisustvovali i Boris Buha, savjetnik u Kabinetu Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH, te Nerkez Arifhodžić, savjetnik u Kabinetu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

Posjeta glavnog tužioca Tribunala BiH je u funkciji pripreme i podnošenja polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Poželjevši dobrodošlicu u Predsjedništvo BiH, predsjedavajući Silajdžić je glavnom tužiocu Haaškog tribunala rekao da je dosadašnju saradnju neophodno nastaviti i intenzivirati po ključnim pitanjima.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine je informisao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o toku suđenja Karadžiću, saradnji sa pravosudnim institucijama BiH, kao i o mjerama i radnjama koje se preduzimaju na hapšenju Mladića i Hadžića, dva preostala bjegunca, čije privođenje pravdi nema alternativu.

Predsjedavajući Silajdžić je u tom smislu pitao kada Tribunal očekuje hapšenje i postavio pitanje revizije odluka o zaštiti dokumenata u vezi sa slučajem Milošević.

Također, naglasio je neophodnost utvrđivanja odgovornosti za uništavanje predmeta iz masovnih grobnica, jer je te predmete trebalo vratiti BiH, a ne omalovažavati žrtve. Predsjedavajući je također rekao "da ćemo pažljivo pratiti šta se događa sa Srbijom, koja je u prošlom izvještaju ocijenjena kooperativnom".

U toku razgovora ocijenjeno je da je saradnja sa oficirima za vezu veoma dobra i da se poslovi na operativnom nivou uspješno obavljaju. Na kraju je izraženo obostrano uvjerenje da će se saradnja BiH sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine nastaviti sve do okončanja njegovog rada, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Vezani članci