Irena Hadžiabdić
0

"Utvrdit ćemo razloge velikog broja nevažećih listića"

FENA
Irena Hadžiabdić
Irena Hadžiabdić
Nakon što su u Bosni i Hercegovini u nedjelju održani opći izbori 2010. pojavio se veliki broj nevažećih listića, a posebno kada je u pitanju broj nevažećih listića za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

S tim u vezi članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH su na danas održanoj pres-konferenciji još jednom ponovili da je BiH na svim izborima imala više od pet posto nevažećih listića.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a, kazala je da 9,4 posto nevažećih listića za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske zabrinjava, ali da će se razlozi za tako veliki broj od 58.350 nevažećih listića utvrđivati.

Što se tiče bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nevažećih listića bilo je 70.137 ili 6,88 posto.

"Jako je rano govoriti bilo šta i očekujemo operacije u glavnom centru za brojanje u vezi s ovim slučajem", dodala je Hadžiabdić.

Materijal koji bi dolazio sa svih biračkih mjesta morat će se provjeravati, a taj materijal bit će tu za pet do šest dana, objašnjava Hadžiabdić.

Istakla je da će CIK sve istraživati što bude sumnjivo na biračkim mjestima, a to mogu učiniti po službenoj dužnosti ili po zahtjevu za ponovno brojanje, i to samo u slučaju da ti zahtjevi ukazuju na neregularnosti koje mogu utjecati na dodjelu mandata.

Također, Suad Arnautović, član CIK-a, kazao je da brojanje glasova ima tri faze, prvi je postupak utvrđivanja rezultata, zatim postupak objavljivanja rezultata te postupak potvrđivanja rezultata.

Trenutno je u fazi postupak utvrđivanja, a on se vrši na način da se sabiru rezultati s redovnih biračkih mjesta, listića koja stignu poštom i biračkih mjesta u odsustvu. Kada se sabere taj broj nastupa faza objavljivanja rezultata, a na te rezultate je moguće u roku od pet dana uputiti žalbu.

Nakon tih žalbi slijedi procedura na Sudu BiH i tek nakon te žalbe moguće je objaviti potvrđene rezultate.

Tako su objasnili da je još rano govoriti o razlozima zbog kojih je procent nevažećih listića ovako veliki.