Objavljen izvještaj
0

Uticaj televizijskih sadržaja na djecu - smjernice za klasifikaciju

FENA
U okviru aktivnosti na promoviranju medijske pismenosti i zaštite djece od štetnih televizijskih sadržaja, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je učinila dostupnim izvještaj pod nazivom “Uticaj televizijskih sadržaja na djecu - Smjernice za klasifikaciju televizijskih sadržaja”.

Izvještaj sadrži smjernice za klasifikaciju televizijskih sadržaja koje bi koristile, kako zaposlenima u televizijskim stanicama, tako i onima koji proizvode televizijske sadržaje.

“Važna funkcija ovog dokumenta ogleda se i u tome što on može da pomogne i u edukaciji roditelja o potencijalnoj štetnosti određenih sadržaja na razvoj djeteta, jer su roditelji ti koji trebaju svoje dijete da štite od takvih sadržaja", istakla je autorica izvještaja Ivana Zečević.

Na državi je, naglasila je Zečević, da poduzme sve moguće mjere kako bi zaštitila svakog svog ''malog'' stanovnika, ali su roditelji ti koji provode najveći dio vremena sa svojom djecom i koji mogu da kontrolišu daljinski upravljač.

Agencija vjeruje da će izvještaj biti od koristi onima koji pružaju audiovizuelne medijske usluge u primjeni novog Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koji je na snazi od 1. januara 2012. godine.

Izradu izvještaja finansirao je UNICEF, saopćeno je iz RAK-a.