Vlada FBiH
0

Utemeljen Nacionalni park "Una"

FENA
Vlada Federacije BiH danas u Sarajevu donijela je odluke kojima je utemeljila i omogućila funkcioniranje Nacionalnog parka "Una", istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg.

Prvom odlukom, donesenom u skladu sa zakonom i međunarodnim direktivama, utemeljen je Nacionalni park "Una" kao javno poduzeće sa sjedištem u Bihaću.

Ciljevi tog nacionalnog parka su: unapređenje, učuvanje i održivo korištenje prirodnih vrijednosti, očuvanje biološke raznolikosti, poticanje razvitka ruralnog prostora, poticanje dopunskih djelatnosti u poljoprivredi.

Drugom odlukom, kako je dodao Herceg, Vlada je imenovala privremeni Nadzorni odbor Nacionalnog parka "Una"“, a imenovanje se odnosi na rok od najduže 60 dana, do okončanja procedure javnog natječaja.

Posebnom odlukom je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma data ovlast za uplatu 100.000 KM na ime osnivačkog kapitala JP Nacionalni park "Una".

Herceg je posebno istakao da je Vlada danas utvrdila i Nacrt federalne staretgije zaštite okološa koja se odnosi na razdoblje 2008.-2018.

Strategija je razrađena kroz četiri poglavlja o zaštiti prirode, zaštiti zraka, upravljanju otpadom, dok je zaštita i upravljanje vodama riješeno posebnim dokumentom.

Pored Strategije, sačinjen je i Izvještaj o stanju okoliša i to je prvi put u historiji BiH da je problematika okoliša sagledana na jezgrovit i temeljit način, a stanje okoliša ocijenjeno na temelju prikupljenih pokazatelja.

U izradi Strategije je, uz glavni stručni tim, učestvovalo i 15 stručnih radnih skupina, a utemeljeno je i međusektorsko tijelo sastavljeno od predstavnika sektora relevantnih za okoliš (energetika, prostorno planiranje, šumarstvo, poljoprivreda, industrija, zdravstvo, vodoprivreda, turizam i koncesije).

"Prirodne potencijale trebamo staviti u funkciju razvoja, ali pri tome se mora voditi računa da se oni koriste na ekonomski, ekološki prihvatljiv i održiv način", istakao je ministar Herceg.