BiH
0

Utemeljen Klub žena parlamentarki u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH

Klix.ba
Foto: Parlament FBiH
Foto: Parlament FBiH
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dobio je Klub žena parlamentarki. Broji osam članica, izaslanica u Domu naroda, a konstituisan je danas 11. februara ove godine, uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Na danas održanoj konstituirajućoj sjednici, članice Kluba žena parlamentarki u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojile su Poslovnik o radu Kluba koji predstаvljа oblik organizovanja i djelovаnjа u Parlamentu Federacije. Poslovnikom je definisano da će članice Kluba raditi na afirmisanju društvenog položаjа ženа, zаštite prаvа ženа, djece, porodice i spolne rаvnoprаvnosti kao i ostalih pitanja koja imaju za cilj unaprjeđenje položaja žena i rješavanje pitanja koja će doprinijeti ravnopravnosti spolova, boljem položaju žena, djece i porodica.

Članice Kluba zauzimat će stavove i o drugim pitanjima važnim za život u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini. Klub će djelovati unutar Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i kao metod rada koristiti saradnju sa vladinim institucijama i agencijama, civilnim društvom, nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama, dobrotvornim društvimа i udruženjimа građana, zakladama, medijima i drugim sličnim organizacijama.

S osnivanjem Kluba žena parlamentarki, izaslanike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, upoznala je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.