BiH
36

Utaja poreza i prostitucija: Zatražen pritvor za 12 privedenih u akcijama "Tango" i "Coral"

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas je od Kantonalnog suda Sarajevo zatražilo pritvor za 12 privedenih osoba u jučerašnjoj akciji SIPA-e.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Nakon što su osumnjičeni Čengić Alen, Hadžibajrić Adnan, Puškić Mehmed, Alić Vahid, Kulenović Jasmin, Bajraktarević Sabina, Smailbegović Emir, Skorupan Adis, Didik Senadin, Elkaz Kemal, Kunić Anida i Ljuca Emir ispitani od strane postupajućih tužitelja, donesena je odluka da se za njih predloži određivanje mjere pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva KS.

Naime, prema dokazima koje je Tužilaštvo pribavilo, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Čengić Alen počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja, sprečavanje službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti.

Također, Tužilaštvo smatra da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Hadžibajrić Adnan, Puškić Mehmed, Bajraktarević Sabina, Smailbegović Emir i Kulenović Jasmin počinili krivično djelo organizovani kriminal, a sve u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja.

Alić Vahidu i Skorupan Adisu se na teret stavlja da su počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima organizovanje otpora i krivično djelo teške krađe.

Tužilaštvo smatra da su osumnjičeni Čengić Alen, Didik Senadin, Elkaz Kemal, Kunić Anida i Ljuca Emir počinili krivično djelo navođenje na prostituciju.

Zbog mišljenja da postoji realna opasnost da bi, između ostalog, osumnjičeni boravkom na slobodi uništili, sakrili i izmjenili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te da postoje naročite okolnosti koje ukazuju na to da će osumnjičeni uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak, Tužilaštvo je Kantonalnom sudu u Sarajevu uputiloprijedlog za određivanje mjere pritvora.

Ročište će biti održano večeras u 19 sati, a odluka o mjeri pritvora moga bi biti donesena u naredna 24 sata.

Podsjećamo, SIPA je u četvrtak u Sarajevu uhapsila 16 osoba, 11 za utaju poreza i organizovani kriminal, a pet za navođenje na prostituciju.