BiH
0

Usvojiti zakon o visokom obrazovanju

FENA
Usvajanje zakona o visokoškolskom obrazovanju, o kojem će se u sljedeće dvije sedmice raspravljati u parlamentu BiH, pomoći će da se osigura da vlasti ne diktiraju ono što se predaje na univerzitetima, te da univerziteti održe prihvatljive standarde akademskog integriteta, rekao je danas viši zamjenik visokog predstavnika Peter Bas-Backer studentima Univerziteta Istočno Sarajevo na Palama.

Ambasador Bas-Backer je rekao da će ovaj zakon početi da rješava ozbiljne nedostatke u oblasti tercijarnog obrazovanja.

«U mnogim nastavnim predmetima njihovi sadržaji i programi nisu revidirani ni ažurirani godinama, niti obuhvataju najnovija međunarodna istraživanja,» rekao je ambasador Bas-Backer.

«I zbog činjenice da Bosna i Hercegovina još nije ispoštovala svoje međunarodne obaveze i usvojila Zakon o visokom obrazovanju, univerzitetske diplome iz BiH nisu priznate van granica BiH, niti su diplome univerziteta van BiH priznate unutar zemlje. Međutim, zbog činjenice da sadržaji predmeta koji se predaju u Bosni i Hercegovini još nisu usklađeni sa standardima evropskih univerziteta, studenti iz ove zemlje još nemaju mogućnost da dio svojih studija završavaju na stranim unverzitetima».

Usvajanje zakona o visokoškolskom obrazovanju će omogućiti Bosni i Hercegovini da se priključi ostalim 45 zemalja koje su donijele zakone kojim se naglašava značaj visokoškolskog obrazovanja za razvoj demokratskih vrijednosti.

Stavljajući Zakon o visokoškolskom obrazovanju, koji je uvjet iz evropskog partnerstva, u širi kontekst procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, ambasador Bas-Backer izjavio je da će ovaj zakon «uvesti evropske standarde u Bosnu i Hercegovinu, te Bosnu i Hercegovinu približiti Evropi».

Ambasador Bas-Backer je izjavio da je primjena evropskih standarda i vrijednosti nastala iz duge tradicije pragmatizma. Države koje su osnovale EU bile su spremne prepustiti elemente suvereniteta jer su prepoznale da će zajedničko upravljanje strateškim resursima razviti ekonomije obima i otežati zemljama da ponovo zarate.

«Nije se tu radilo o slavi, časti i nacionalnom ponosu nego o dobrobiti i sigurnosti miliona ljudi. Ove zemlje nisu izvršile prijenos suvereniteta bez razmišljanja, učinile su to promišljeno», rekao je ambasador.

Ambasador Bas-Backer je spomenuo da bi Bosna i Hercegovina mogla slijediti obrazac razvoja Irske, koja ima približan broj stanovnika, veličinu teritorija i tradiciju etničke različitosti.

«Obim irske ekonomije se u zadnjih 20 godina gotovo učetverostručio. Smanjeni su porezi, nezaposlenost je drastično reducirana a strana ulaganja su zabilježila nevjerovatan porast. Proces priključenja i poslijepristupni priliv razvojnih fondova iz Brisela omogućio je da se uspostave praktični i operativni temelji ekonomije koja je mogla početi da konkurira na globalnom tržištu,» rekao je.

Ambasador Bas-Backer je naglasio da je slijediti uspješan primjer Irske realna perspektiva, ali «samo ako građani svoje lidere budu smatrali odgovornim za strateške odluke koje donose, a to je upravo razlog zbog kojeg mora doći do razvoja, i to geometrijskom progresijom, demokratske kulture univerziteta», saopćeno je iz OHR-a.