BiH
0

Usvojeno 130 amandmana na orijentacioni program rada Narodne skupštine RS-a

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas oko 130 amandmana na Orijentacioni program rada Narodne skupštine za ovu godinu, a u nastvaku sjednice očekuje se rasprava o reviziji privatizacije u RS-u.

Orijentacionim programom rada parlamenta za ovu godinu predviđeno je razmatranje 132 zakonska rješenja, a između ostalog, poslanici će u trećem kvartalu razmatrati zakon o obrazovanju odraslih, zakon o pravnoj pomoći u RS-u, zakon o zdravstvenom osiguranju, zakon o nafti i naftnim derivatima, o stečaju, te o izgradnji i održavanju spomenika i spomen-obilježja.

U četvrtom kvartalu predviđeno je razmatranje zakona o policijskim službenicima, zakona o unutrašnjim poslovima RS-a, o stranim ulaganjima RS, zakona o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja, zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, zakona o nasljeđivanju, zakona o vanparničnom postupku, zakona o srednjem stručnom obrazovanju i zakona o vinu i rakiji.

Skupština RS-a prihvatila je tokom današnjeg rada i Nacrt zakona o sudskim taksama, prema kojem bi sudske takse bile plaćene po istim tarifama na čitavom području BiH.

Sudskih taksi bili bi oslobođeni RS, općine, gradovi, ali i radnici u radnim sporovima, odnosno ukoliko traže zaštitu svojih prava po osnovu radnog odnosa te osobe slabog imovnog stanja.

U današnjem nastavku sjednice u Banjoj Luci prihvaćen je i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika ustanovljene u skladu s Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir Bosne i Hercegovine i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bibliotečkoj djelatnosti.

Nakon pauze očekuje se da poslanici počnu raspravu o Izvještaju o izvršenju Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama, za period 29. maja 2006. do 31. decembra 2007. godine.