BiH
0

Usvojeni zaključci vladajuće većine u RS-u za smjenu Meddžide Kreso

FENA
Medždida Kreso
Medždida Kreso
U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su usvojeni zaključci klubova poslanika vladajuće entitetske većine u kojima se navodi da parlament smatra “da je nephodno da predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso odmah podnese ostavku”.

Za ove zaključke glasala su 44 poslanika, 14 je bilo suzdržano, a tri su bila protiv.

Poslanici SNSD-a, DNS-a i socijalista RS-a u zaključcima koji su usvojeni smatraju Meddžidu Kreso “lično odgovornom za dugogodišnju nedopuštenu retroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH, s velikim posljedicama po Sud BiH”.

Također, u zaključcima joj pripisuju odgovornost zbog “masovne povrede ustavnih prava građana, potvrđene kako presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima “Maktouf-Damjanović”, tako i nakon prvih 12 odluka Ustavnog suda BiH o prihvatanju apelacija i nužnosti revizije sudskih postupaka u Sudu BiH zbog nedopuštene reatroaktivne primjene krivičnog zakona BiH”.

Također, u zaključcima se traži da se “utvrdi odgovornost Meddžide Kreso zbog odbijanja da podnese izvještaj o radu Suda BiH…, te zbog istupa u medijima s političkim stavovima, koji su neprimjereni za nosioce pravosudnih funkcija, a posebno predsjednika sudova i glavnih tužilaca”.

Traže i redefiniranje mjesta, sastava i uloge Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, donošenje novih zakona o sudovima, te poseban izvještaj o retroaktivnoj primjeni Krivičnog zakona BiH od Suda BiH.

Zahtijeva se i poseban izvještaj o retroaktivnoj primjeni Krivičnog zakona BiH, o broju predmeta i osoba koje su osuđeni po ovom osnovu, kao i o posljedicama prouzrokovanim njegovom nepravilnom primjenom.

Od Suda BiH traži se "automatska revizija svih postupaka vođenih retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH i donošenje novih zakona o sudovima, prema standardima Evropske unije i u skladu sa ustavnim uređenjem BiH".

U zaključcima se navodi i da Narodna skupština RS “zahtijeva da se obustavi prijem sudija i tužilaca, te administrativnog osoblja u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i da se zamrzne budžet ovih institucija, dok se ne utvrdi koliko košta jedan sudski predmet i prihvatljiva norma sudija i tužilaca”.

Ovi zaključcvi usvojeno su nakon razmatranja izvještaja o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u prošloj godini, o kojem se parlament ne izjašanjava, već samo ga prima k znanju.

Parlament je dao saglasnost i na Odluku za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje KP Gradske toplane a.d. Pale kod Evropske banke za obnovu i razvoj po Projektu centralno grijanje Pale.

Time je okončan ovaj nastavak parlamenta RS-a, a za sutra je najavljeno i novo zasjedanje parlamenta RS-a.