BiH
0

Usvojeni zaključci Skupštine RS-a o presudi "Sejdić-Finci"

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) usvojili su danas šest zaključaka, u kojima se naglašava da presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine" ničim ne zahtijeva prenošenje prava s institucija i građana Republike Srpske na institucije BiH, u smislu izbora člana Predsjedništva BiH iz RS-a ili delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS-a.

Zaključke je predložio Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a, a nakon što je entitetski parlament razmotrio informaciju o aktivnostima na provođenju presude.

U zaključcima se konstatira da se presuda izričito odnosi na nemogućnost aplikanata, a u ovom slučaju onih koji nisu iz reda konstitutivnih naroda, da se kandiduju za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i na njihovu podobnost za kandidovanje na izborima za članove Predsjedništva BiH.

"Narodna skupština razumije da je u tom okviru omogućavanja pasivnog biračkog prava, u kandidaturama za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, potrebno provesti presudu, ne dovodeći u pitanje ustavnopravni poredak ustanovljen Dejtonskim sporazumom", navedeno je u zaključcima.

Također, Narodna skupština RS-a poziva Privremenu zajedničku komisiju oba doma Parlamentarne skupštine BiH da što hitnije predloži široko prihvatljive amandmane na Ustav BiH, koji bi predstavljali provođenje presude.

Pozivaju se i svi politički faktori iz RS-a, koji su uključeni u ovaj proces, "da sačuvaju i dalje učvrste zajednički stav o pitanju provođenja presude usaglašavanjem prijedloga amandmana na Ustav BiH i prijedloga za izmjene Izbornog zakona BiH, u općem interesu RS-a".

Entitetski parlament potvrđuje i da je "ustavan, legalan, legitiman i vitalan interes RS-a da bira svoje predstavnike u institucijama BiH, Predsjedništvu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH te konstatuje da ovaj vitalni interes entiteta ni na koji način presudom nije doveden u pitanje".

Narodna skupština daje i preporuke kao okvir za predlaganje predstavnicima iz RS-a u razgovorima o promjenama Ustava BiH radi provođenja presude, po kojima Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH treba proširiti predstavnicima koji nisu iz reda konstitutivnih naroda iz oba entiteta, ne ugrožavajući postojeće mehanizme zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda.

U “Danu za glasanje” poslanici Narodne skupštine RS-a prihvatili su danas Zakon o mineralnim đubrivima, izmjene i dopune Zakona o republičkoj upravi i o željeznicama RS-a. Podršku su dobili i nacrti zakona o nedopuštenom oglašavanju; o zaštiti životne sredine; o cjevovodnom transportu gasovitih i tečnih ugljovodonika i distribuciji gasovitih ugljovodonika; te o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

Usvojen je i Programa rada Narodne skupštine RS-a za ovu godinu, uz mali broj amandmana te Strategija razvoja šumarstva RS-a do 2021., Nacrt strategije hemijske bezbjednosti do 2016. i Energetski bilans RS-plan za 2012. godinu.