BiH
0

Usvojeni nacrti zakona o razvojnom planiranju i policijskim službenicima u FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je jednoglasno usvojio Nacrt zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, koji treba da omogući transparentno i usaglašeno razvojno planiranje i upravljanje razvojem u FBiH, kantonima i jedinicama lokalne samouprave, a u interesu je građana Federacije.

Ovim zakonom se uređuju ciljevi i načela razvojnog planiranja i upravljanja razvojem Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave, vrste strateških dokumenata, vrste dokumenata neophodnih u postupku primjene strateških dokumenata, kao i tijela odgovorna za razvojno planiranje i upravljanje razvojem.

Također se uređuju proces razvojnog planiranja i upravljanja razvojem u Federaciji, programiranje, monitoring, evaluacija i izvještavanje o implementaciji strateških dokumenata, finansiranje provedbe strateških dokumenata i nadzor nad primjenom ovog zakona.

Na sjednici je usvojen i Nacrt zakona o policijskim službenicima FBiH a riječ je o sistemskom zakonu kojim su regulirana sva pitanja iz radno-pravnog statusa policijskih službenika, koja dosad nisu bila uređena ili su bila neprecizna.

Nacrt zakona temelji se na načelu da policijski službenici mogu biti raspoređeni samo u Federalnoj upravi policije, unutar koje se organiziraju poslovi borbe protiv organiziranog kriminala, terorizma, međukantonalnog kriminala, droge i drugih opojnih sredstava i zaštite ličnosti i objekta.

Po odredbama ovoga zakona policijski službenici imaju 13 ovlasti, a novina je obaveza za policijske službenike da se podvrgnu periodičnom zdravstvenom pregledu koji organizira FUP čime se osigurava da policijski službenik bude raspoređen na radno mjesto koje odgovara njegovom zdravstvenom stanju.

Također, dato je ovlaštenje direktoru Federalne uprave policije za upućivanje policijskog službenika na ocjenu radne sposobnosti radi rješavanja njegovog radno-pravnog statusa.

Radi usaglašavanja sa Zakonom o prekršajima, poslanici su usvojili Zakon o uslovima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta i Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, koje je već usvojio Dom naroda FBiH.