Sjednica Skupštine KS
2

Usvojeni izvještaji 7 ustanova iz oblasti socijalne zaštite

FENA
Foto: Arhiva/Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiva/Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su pred kraj današnje sjednice izvještaje o radu i programe rada sedam ustanova iz oblasti socijalne zaštite kao i izvještaje o radu 14 kantonalnih ustanova iz oblasti kulture.

Govoreći o ustanovama iz oblasti socijalne zaštite ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljenje osobe i izbjeglice Velida Memić naglasila je da većina ovih institucija radi u teškim uvjetima, a za neke od njih Kanton je dužan osigurati nekoliko stotina hiljada KM za kiriju.

Memić je posebno naglasila da su ove ustanove od izuzetnog značaja za Kanton Sarajevo te da bez obzira što imaju brojne, prije svega finansijske, probleme obavljaju svoja zaduženja, dodajući da bez zdrave porodice nema ni zdravog društva.

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije Elmedin Konaković kazao je u diskusiji da vrlo važno riješiti probleme ovih ustanova, dodajući da u mnogim od ovih ustanova uposlenici rade noću i na terenu.

Tokom rasprave o izvještajima o radu ustanova iz oblasti socijalne zaštite otvorilo se i pitanje velikog broja djece koja se bave prosjačenjem, a direktorica Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo Mirsada Poturković kazala je da centar u skladu s mogućnostima radi sve na sprečavanju ovog problema.

Dodala je da mnoga djeca koja se bave prosjačenjem dolaze iz drugih kantona ili iz drugog entiteta naglasivši da ograničena sredstva onemogućavaju rad osoblja Centra posebno je Dnevnom centru u koji su se smještala ta djeca prijeti zatvaranje.

Na sjednici je rečeno da je skupštinska Komisija za rad i socijalnu politiku pokrenula inicijativu za održavanje tematske sjednice o pitanju socijalne zaštite.

Ministar kulture i sporta Ivica Šarić podnio je izvještaj o 14 kantonalnih ustanova iz oblasti kulture, kazavši da je oko 550 uposlenih u ovim institucijama realiziralo u 2011. godini gotovo 1.000 različitih kulturnih programa, dok je budžet Ministarstva čini oko pet posto ukupnog budžeta.

Tokom diskusije o ovim izvještajima zastupnici su pohvalili rad ustanova, a nezavisni zastupnik Enes Zeković naglasio je da bi direktori ustanova trebali uspostaviti saradnju s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade kako bi se učenici bolje upoznali s kulturnim institucijama u Kantonu.