Vijeće ministara BiH
0

Usvojeni dokumenati o ocjeni implementacije Mape puta

FENA
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas na 7. tematskoj sjednici u Sarajevu set dokumenata o ocjeni implementacije Mape puta, kao i Informaciju o obavljenim pregovorima s predstavnicima Evropske komisije u sklopu dijaloga o liberalizaciji viznog režima za građane BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

S tim u vezi, Vijeće ministara zadužilo je Interresornu radnu grupu za liberalizaciju viznog režima da, u koordinaciji s nadležnim institucijama u BiH, u roku od 30 dana dostavi Vijeću ministara Plan aktivnosti za provođenje preporuka iz dokumenta Evropske komisije.

Zadužena je Interresorna radna grupa da Vijeću ministara dostavi Izvještaj o radu.

Među aktivnostima koje trebaju preduzeti institucije u BiH u procesu liberalizaciji viznog režima za bh. građane su uvođenje biometrijskih pasoša, unapređenje saradnje u oblasti granica i sigurnosti podataka na osnovu kojih se izdaju identifikacioni dokumenti te uspostavljanje međuinstitucionalnog aranžmana za borbu protiv korupcije, kao i potrebu dostavljanja podataka Evropskoj komisiji o napretku u osnivanju sedam policijskih struktura na državnom nivou.

Vijeće ministara BiH informirano je o dokumentu za diskusiju za Prvi sektorski sastanak Praćenja procesa reformi (RPM) koji se danas i sutra održava u Sarajevu. Prvi sektorski sastanak RPM-a posvećen je oblastima transporta, energije, okoliša i regionalnog razvoja.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i Prijedlog odluke o uspostavljanju radnih grupa za evropske integracije koju je predložila Direkcija za evropske integracije BiH.

Vijeće ministara BiH, većinom glasova, zaključilo je da Direkcija za evropske integracije, u roku od 10 dana, pripremi inovirani prijedlog odluke u kojoj će, u sastavu radnih grupa, biti izbalansirana nacionalna struktura.

Vijeće ministara BiH usvojilo je, većinom glasova, Informaciju Direkcije za evropske integracije o prvom sastanku Privremenog odbora Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine održanom u Sarajevu 7. oktobra 2008. godine, sa zapisnikom tog sastanka.

Na sastanku su utvrđeni način rada i struktura Odbora, a usvojen je Poslovnik Privremenog odbora i raspored sastanaka pododbora za ovu godinu.

"Zaključeno je da se Privremeni sporazum u prvoj fazi provodi vrlo dobro, ali je istaknut značaj dobrog planiranja i adekvatnih pripremnih aktivnosti za njegovo daljnje provođenje", navodi se.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Prijedlog odluke o formiranju Radne grupe za provođenje javne rasprave o ciljnom jeziku/jezicima u procesu prevođenja acquis communautaire i o modelu prevođenja acquis communautaire u BiH.

Vijeće ministara, većinom glasova, zaključilo je da se, u roku od 10 dana, pripremi inovirani prijedlog odluke kojom će u sastavu radnih grupa biti izbalansirana nacionalna struktura.

Vijeće ministara BiH usvojilo je, većinom glasova, Informaciju o IPA Jadranskom programu prekogranične saradnje 2007.-2013., koju je dostavila Direkcija za evropske integracije.

S tim u vezi, Ministarstvo finansija i trezora i Direkcija za evropske integracije zaduženi su da, u skladu sa instrukcijom koju će dobiti od Upravne direkcije programa (regija Abruzzo), obezbijede transfer sredstava iz državnog budžeta za kofinansiranje tehničke pomoći (105.916,00 eura za trogodišnji period 2007.-2009.).

Zadužena je Direkcija za evropske integracije da pripremi projekt tj. aplicira za dio sredstava iz zajedničkog programskog fonda za tehničku pomoć za aktivnosti koje će biti implementirane na teritoriji BiH: uspostavljanje antene Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) sa sjedištem u Mostaru i uspostavljanje kancelarije za prvi nivo kontrole pri Ministarstvu finansija i trezora.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da imenuje jednog državnog službenika nadležnog za "prvi nivo" kontrole troškova bh. partnera u projektima, kao i da obezbijedi radni prostor za dvije dodatne osobe koje će raditi kontrolu troškova bh. partnera, a čiji rad će biti finansiran iz dijela programskih TA sredstava koje će Direkcija za evropske integracije dobiti kao grant od Upravne direkcije programa.

Zadužena je Direkcija za evropske integracije da zapošljavanje osoblja u anteni ZTS-a u Mostaru i kancelariji za "prvi nivo" kontrole pri Ministarstvu finansija i trezora, provede kroz javni konkurs, s tim da imenovani predstavnik Ministarstva finansija i trezora za "prvi nivo" kontrole obavezno bude u komisiji za izbor najboljih kandidata za dvije pozicije u kancelariji za "prvi nivo" kontrole.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da imenuje jednog predstavnika za Grupu revizora i o tome službeno obavijesti Direkciju za evropske integracije.

Navedeno imenovanje imat će privremeni karakter do uspostavljanja sistema interne kontrole u institucijama BiH.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da, u sklopu svojih nadležnosti kao Operativne strukture za implementaciju programa iz okvira druge komponente IPA-e, redovno obavještava Vijeće ministara o implementaciji IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje, kao i o provođenju predloženih zaključaka.

Vijeće ministara BiH usvojilo je, većinom glasova, Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju Drugog plenarnog sastanka Praćenja procesa reformi (RPM). Sastanak će biti održan 19. februara ove godine u Briselu.

Zadužene su odgovorne institucije na državnom nivou da, prilikom davanja odgovora na postavljena pitanja Evropske komisije, usaglašavaju aktivnosti i vode kontinuirane konsultacije s uključenim institucijama na državnom i entitetskom nivou.

Odgovorne institucije zadužene su da Direkciji za evropske integracije dostave prijedloge odgovora na postavljena pitanja Evropske komisije, najkasnije do 29. januara ove godine.

Zadužene su institucije da imenuje predstavnike koji će učestvovati u radu predstojećeg plenarnog sastanka RPM-a u Briselu.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da preduzme aktivnosti na izradi dokumenta za diskusiju za RPM sastanak te blagovremeno obavijesti institucije o svim pojedinostima u vezi s održavanjem sastanka.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju sredstava iz budžetske rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH. Tom odlukom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odobreno je 50.000 KM za isplatu plaća i naknada za decembar 2008. godine.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 90.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Institutu za mjeriteljstvo BiH za isplatu bruto plaća i naknada zaposlenih u 2008. godini.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je zahtjev Tužilaštva BiH za dostavom stenograma sa 69, 70., 71., 72. i 73. sjednice i zadužilo Generalni sekretarijat Vijeća ministara da postupi u sklada sa Zakonom i Poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo pravde i Ministarstvo sigurnost da Vijeću ministara dostavi informaciju o hapšenju pomoćnika ministra sigurnosti Vjekoslava Vukovića radi njenog dostavljanja Parlamentarnoj skupštini BiH, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.