Vlada FBiH
0

Usvojene odluke o obveznicama i isplatama stare devizne štednje

FENA
Vlada Federacije BiH jednoglasno je usvojila Odluku o trećoj emisiji obveznica Federacije Bosne i Hercegovine za izmirenje obaveza po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje.

Obaveze FBiH po ovom osnovu procijenjene su na 1.150.000.000 KM, dok se njihov realan iznos utvrđuje u postupku verifikacije. Do sada je verificirano 717,05 miliona KM, od čega 624,86 miliona KM u redovnom postupku i 92,19 miliona KM u drugostepenom postupku. Izmirenje verificiranih obaveza vrši se gotovinskom isplatom do 1.000 KM i emisijom vrijednosnih papira.

FBiH je do sada izvršila dvije emisije obveznica: prva emisija nominalne vrijednosti 346,515 mil. KM, izvršena je 2009., a druga emisija nominalne vrijednosti 42,067 mil. KM, izvršena je 2010.

Prema Zakonu o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, verificirane obaveze preostale nakon gotovinske isplate do 1.000 KM, izmiruju se putem obveznica emitiranih najkasnije do 31. marta naredne godine, u odnosu na godinu u kojoj je izvršena verifikacija.

Vlada FBiH je usvojila i Prijedlog odluke o gotovinskom isplatama verificiranih tražbina po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH za 2011.

Svakom pojedinom vlasniku računa stare devizne štednje, kojem je izdata potvrda o verifikaciji stare devizne štednje, bit će isplaćen, gotovinskim putem, maksimalan iznos od 1.000 KM, odnosno iznos do 1.000 KM, ako je manji iznos verifikacije, a nakon toga će preostali dio biti izmiren putem obveznica.

U gotovinsku isplatu su uključeni i vlasnici stare devizne štednje koje je Komisija za verifikaciju računa stare devizne štednje kao drugostepeni organ u upravnom postupku pozitivno riješila, saopćeno je iz Ministarstva financija FBiH.