Dom naroda PSBiH
0

Usvojene izmjene Zakona o plaćama u institucijama BiH

FENA
PS BiH
PS BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predloženim zakonom smanjuje se osnovica za obračun plaća za 4,5 posto, i sada ne može iznositi manje od 50 posto prosječne mjesečne plaće u BiH iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati, umjesto sadašnjih 85 posto.

Izuzetak je osnovica za najniže plaće s koeficijentom 1,00 na koje će se do 31.12.2013. godine primjenjivati osnovica od 498,10 KM.

Podržan je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Delegati su obavili raspravu i o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, ali su izjašnjavanje ostavili za narednu sjednicu.

Dom naroda izjašnjavao se o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, ali je zbog nepostojanja entitetske većine upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Kolegiju na usaglašavanje upućen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Usvojen je Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2011. godinu, s preporukama navedenim u izvještaju.