Narodna skupština RS-a
0

Usvojene izmjene više nacrta zakona

FENA
Poslanici Narodne skupština RS-a usvojili su večeras u Banjoj Luci Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ostvarivanju prava na naknadu materijalne i nematerijalne štete u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine.

Izmjene zakona donose se s ciljem njihovog usklađivanja sa Zakonom o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS-a, a njima se priznaje zatezna kamata na glavni dug do 23. jula 2004. godine, kao i isplata troškova parničnog postupka i troškova kamata na rješavanje u sudskom postupku.

Narodna skupština RS-a usvojila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama i naknadama, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu RS-a kojim se ovaj zakon usklađuje sa Zakonom o građevinskom zemljištu i Zakonom o eksproprijaciji.

Prihvaćen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o protivgradnoj zaštiti kojim se, između ostalog, utvrđuje novi način finansiranja sistema protivgradne zaštite i određivanje subjekata koji treba da učestvuju u njegovom finansiranju.

Burna rasprava poslanika vođena je o izvještaju o radu Fonda za povratak Bosne i Hercegovine u 2007. godini, u kojem se navodi da je Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH odobrila projekte koji su realizirani i finansirani na području 30 općina u BiH od oko 10 miliona KM.

U raspravi je bilo primjedbi i na neravnomjerno finansiranje obnove i održivog povratka u entitetima, što je izazvalo suprostavljene stavove poslanika.

Bilo je predviđeno da poslanici razmatraju i godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH za 2007. godinu, ali se iz te institucije niko nije pojavilo da podnese izvještaj zbog čega je on povučen iz dnevnog reda.

Poslanici su prihvatili Izvještaj o radu Pravobranilaštva RS-a za 2007. godinu.