BiH
31

Usvojene izmjene Izbornog zakona o Mostaru, idu na potvrdu u Predstavnički dom

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta BiH danas su razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Prijedlog je usvojen općom i entiteskom većinom. Za je bilo sedam delegata, protiv četiri delegata, a suzdržan je bio jedan. Prijedlog je razmatran po zahtjevu delegata Borjane Krišto, Dragana Čovića, Martina Raguža, Krunoslava Vrdoljaka i Stjepana Krešića.

Predloženi zakon predviđa da u sastav Gradskog vijeća Mostara ulazi 35 vijećnika koji bi se birali neposrednim i tajnim izborima na cijelom području Grada Mostara.

"Ne smijemo dozvoliti da Grad Mostar bude talac naše nesposobnosti, tu cijenu plaćaju svi građani Mostara. Bojim se da svi skupa nismo sigurni odgovornosti koju imamo. Možda ovo rješenje nije idealno, ali omogućuje da se ispoštuje odluka Ustavnog suda i da Grad Mostar dobije izbore“, rekao je delegat HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Delegat HDZ-a Borjana Krišto je istakla da su ranije ispunjeni svi uslovi za usvajanje ovog Prijedloga.

"Pokušali smo tražiti rješenja i kroz razgovore sa drugim strankama, i uistinu žao mi je što nismo došli do neke vrste konsenzusa“, rekla je Krišto.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac smatra da Prijedlog nije trebao ući u hitnu proceduru, te da se "pitanje Grada Mostara može riješiti isključivo dogovorom političkih subjekata".

"Postojeći Statut Grada Mostara ne dozvoljava dominaciju, ali ima jednu manu, zato što glas građana jednako ne vrijedi. Međutim, ovaj Prijedlog ne isključuje mogućnost dominacije i majorizacije“, rekao je Genjac.

Delegat SDP-a Mehmed Bradarić optužio je članove SDA i HDZ da su odgovorni za situaciju u gradu Mostaru.

"Nikada stavovi nisu bili suprotstavljeniji i zbog toga dijele Mostar još više. Stav SDP-a je da se uvede nekoliko izbornih područja, gdje Neretva neće biti granica“, rekao je Mehmed Bradarić, delegat SDP-a.

Da bi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH stupile na snagu potrebno je da ih potvrdi i Predstavnički dom PS BiH, a s obzirom da su se u Domu naroda njihovom usvajanju usprotivili predstavnici SDA i SDP-a za očekivati je kako će u tom zakonodavnom tijelu biti osporene zbog nedostatka entitetske podrške poslanika Federacije BiH.