BiH
0

Usvojene izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu usvojio izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH.

Jedna od izmjena odnosi se na uspostavljanje Direkcije za ekonomsko planiranje kao stalnog tijela Vijeća ministara BiH.

Direkcija za ekonomsko planiranje već djeluje u okviru Vijeća ministara BiH pod nazivom Jedinica za koordiniranje ekonomskih istraživanja i implementacije Srednjoročne razvojne strategije BiH. Jedinica je uspostavljena kao privremeno tijelo koje djeluje u okviru Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prijedlog zakona praktički ima za cilj zakonsko reguliranje postojećeg stanja i institucionaliziranje Direkcije za ekonomsko planiranje. Uspostava Direkcije je, između ostalog, važna i za jačanje procesa integracije BiH u EU.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH kojima je predviđeno da se nadležnost za provjeru kandidata na funkcije u vlasti s OHR-a prenosi na domaće institucije.

Delegati su prihvatili i nekoliko predloženih izmjena i dopuna Zakona o carinskoj tarifi BiH, a usvojen i Prijedlog zakona o elektronskom potpisu.

Prihvaćen je i Specijalni izvještaj Ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa žalbama koje se odnose na dužinu sudskih postupaka, Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbrambenu i sigurnosnu politiku i nadzor nad radom odbrambenih i sigurnosnih struktura na nivu BiH za mandatni period 2002.-2006. te data saglasnost za ratifikaciju nekoliko ugovora.

Današnja sjednica je posljednja sjednica Doma naroda PSBiH u ovom sazivu.