BiH
6

Usvojene izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ovog zakona s ciljem usklađivanja postojećih zakonskih rješenja s međunarodnim standardima.

Izmjenama i dopunama Zakona osniva se Komisija za odlučivanje o sukobu interesa koja će se sastojati od devet članova. Komisiju će činiti po tri člana Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te direktor i zamjenici direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Predsjedavajući i najmanje jedna trećina članova Komisije iz svakog od domova bit će iz opozicionih stranaka.

Utvrđivanje sukoba interesa sa Centralne izborne komisije BiH prenosi se u nadležnost novoosnovane komisije.

Prema dopunama ovog zakona, sankcije u vezi sa sukobom interesa su obustava isplate dijela neto mjesečne plaće koja može iznositi i do 50 posto neto plaće, prijedlog za razrješenje dužnosti i poziv na davanje ostavke.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH dio je paketa zakona koji su usaglasili SDPBiH i SNSD, a koji su podržale ostale stranke vladajuće koalicije.