Završena sjednica
0

Usvojene dopune Zakona o zaključivanju međunarodnih ugovora

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ovog zakona s ciljem uvođenja hitne procedure i skraćivanja rokova za ratifikaciju kreditnih ugovora radi izbjegavanja financijskih posljedica po BiH.

Predloženim rješenjima propisan je hitan postupak ratifikacije međunarodnih ugovora koji se primjenjuje prilikom zaključivanja kreditnih aranžmana.

Poslanici nisu prihvatili negativan izvještaj nadležene parlamentarne komisije o Prijedlogu zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima, te su ga vratili komisiji da sačini novi izvještaj.

Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, upućen je Kolegiju Doma na usaglašavanje s obzirom na to da prilikom glasanja predloženi zakon nije dobio potrebnu entitetsku većinu poslanika iz RS-a.

Predstavnički dom primio je k znanju Informaciju o realiziranju Plana mjera koje je iz svoje nadležnosti preduzelo Ministarstvo vanjskih poslova BiH za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni u Republici Hrvatskoj i otpušteni s posla u periodu 1991. - 1995. godine.

Poslanici su u vezi s ovom tačkom usvojili i nekoliko zaključaka. Jednim od njih konstatira se da je navedena informacija nekompletna.

Zaduženo je Vijeće ministara BiH da ovo pitanje otvori na ministarskom nivou između BiH i Republike Hrvatske.

Također je Vijeće ministara BiH zaduženo da u roku od 60 dana Predstavničkom domu dostavi punu informaciju o realizaciji plana mjera koje je potrebno poduzeti za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni u Hrvatskoj i otpušteni s posla u periodu od 1991. do 1995. godine.

Poslanici su usvojili Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH; Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2012. te izvještaje o radu parlamentarnih komisija za 2012. godinu.

Usvojena je odluka o razrješenju Murisa Čičića s funkcije člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Inicijativa poslanika Šemsudina Mehmedovića da Parlamentarna skupština BiH obavi raspravu o preprekama i šansama za ulaganje u BiH, te da Vijeće ministara BiH pripremi polazni materijal za raspravu upućena je Kolegiju Doma na usaglašavanje jer prilikom glasanja nije postojala entitetska većina iz RS-a za njeno usvajanje.

U vezi s inicijativom poslanika Zijada Jagodića da se građanima BiH omogući da u cijelosti prate sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH putem državnog RTV emitera, usvojen je zaključak koji je predložio poslanik Anto Domazet da se odgodi izjašnjavanje o ovoj inicijativi dok se menadžment BHT-a ne izjasni o postojanju programskih, finansijskih, tehničkih i drugih uvjeta za realizaciju izravnih prenosa zasjedanja Predstavničkog doma.

Poslanici su dali saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.