BiH
1

Usvojena rezolucija o procesu prodaje zajedničkih nekretnina bivše SFRJ

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zajednički odbor za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine SFRJ je na 18. sastanku u Brdu kod Kranja usvojio rezoluciju koja definiše iduće korake u procesu prodaje nepokretne imovine u Bonu, Bernu, New Yorku i Tokiju, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U saopštenju se navodi da je delegaciju BiH na sastanku Zajedničkog odbora predvodio sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni pregovarač BiH za provođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije Adnan Hadžikapetanović.

Na sastanku su pripremljene zajedničke note upućene nadležnim vlastima zemalja gdje su smještene nekretnine bivše SFRJ sa nejasnim statusom.

Rezolucija navodi metodologiju rada zajedničkog odbora u periodima između redovnih sjednica i postavlja jasne mjere u vezi sa fizičkom podjelom nekih od većih kompleksa SFRJ u Braziliji, Moskvi i New Delhiju.

Ovlašteni predstavnici država nasljednica su otvorili diskusiju o nepokretnoj imovini koja nije još uključena u Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Ovlašteni predstavnici se nisu saglasili u vezi sa tumačenjem aneksa B pomenutog sporazuma u vezi sa daljom distribucijom diplomatske konzularne imovine SFRJ, a Slovenija će koordinisati dalje aktivnosti u tom pogledu.

Osim Hadžikapetanovića, sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatske Tonči Staničić, Srbije Veljko Odalović, Makedonije Aleksandar Ugrinoski i Slovenije Stanislav Vidovič.

Sljedeći sastanak Zajedničkog odbora biće održan u martu 2017. godine u Beogradu.