Predsjedništvo BiH
0

Usvojena platforma za nastup na Generalnoj skupštini UN-a

FENA
Predsjedništvo BiH je danas na sjednici u Sarajevu usvojilo platformu za nastup delegacije BiH na 64. zasjedanju Generalne skupštine UN-a koja će biti održana u New Yorku 24. septembra.

Na sjednici su usvojeni i tekstovi dvaju govora koje će na ovom zasjedanju imati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a donesena je i odluka o delegaciji koja će na zasjedanju predstavljati BiH.

  • Ovo je napredak u odnosu na prethodne godine, kada je bilo mnogo nesporazuma u Predsjedništvu BiH oko nastupa - ocijenio je nakon sjednice član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

On stoga smatra kako su danas usvojene odluke Predsjedništva o nastupu na predstojećem zasjedanju Generalne skupštine UN-a ohrabrujuće za sve građane, te korak naprijed u dogovaranju u BiH.

Radmanović je kazao da je u posljednje vrijeme mnogo napora uloženo kako bi BiH došla do članstva u Vijeću sigurnosti, te ističe da je zasjedanje Generalne skupštine UN-a krajem oktobra posljednja priprema kako bi BiH došla do tog članstva.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, na prijedlog Vijeća ministara, o pokretanju postupku za vođenje pregovora radi zaključivanja dvaju sporazuma između BiH i Republike Hrvatske.

Riječ je o sporazumu o izgradnji južnih graničnih dionica autoputa na koridoru Vc, te sporazumu o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na koridoru Vc.

Predsjedništvo BiH danas nije razmatralo Informaciju o rješavanju statusa neperspektivnih lokacija Oružanih snaga BiH koje se odmah mogu predati civilnim strukturama, jer je u tom dokumentu nedostajalo niz podataka da bi o tome odlučivali.

  • Ima mnogo neperspektivnih lokacija koje nas sada koštaju, ali je poznato da je to, po razmišljanju jednog broja ljudi u BiH, dio državne imovine i da zbog toga ne možemo baš tako lako da odlučujemo - izjavio je Radmanović.

Očekuje se da će na jednoj od narednih sjednica Predsjedništvo BiH imati obimniju informaciju o tome, kada će i moći donositi odluke.

Na sjednici je donesena i odluka da se pozove predsjednik Njemačke u posjetu BiH krajem ove godine, te odluka o učešću na ekonomskom forumu u Istanbulu koji se prvi put održava na nivou predsjednika država.