NSRS
0

Usvojena odluka o zaduženju RS-a trezorskim zapisima

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a danas je usvojen novi zakon o budžetskom sistemu tog bh.entiteta te Odluka o kratkoročnom zaduživanju RS-a emisijom trezorskih zapisa, koju je predložila entitetska vlada, po hitnom postupku.

Tokom glasanja o tačkama razmatranim danas i protekla dva dana, podršku su dobile i izmjene zakona o republičkoj upravi, o vodama te o zanatsko-preduzetničkoj djelatnost, predložene, također, po hitnom postupku, a tokom te rasprave nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Usvojeni su i zakoni o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, o bazi podataka rezultata analiza dezoksiribonukleinske kiseline te o nacionalnim parkovima „Kozara“ i „Sutjeska“, o grobljima i pogrebnoj djelatnost, kao i izmjene i dopune Zakona o gasu.

Podršku poslanika dobilo je i više nacrta zakona, među kojima, o trezoru i o koncesijama, na koji su i poslanici pozicije i opozicije imali primjedbe, pa je upućen u javnu raspravu.

Izglasan je, između ostalih, i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, koji je, također, izazvao burnu poslaničku raspravu, pa se i on upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Podršku poslanika vladajuće većine dobio je i konsolidirani izvještaj o izvršenju Budžeta RS-a za prvo polugodište 2012., a prihvaćene su i informacije o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih i povratnika te Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu o održanoj prvoj konferenciji o temi „Zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje“, kao i izmjene i dopune Odluke o prihvatanju zaduženja prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj po Projektu regionalnog razvoja puteva u Bosni i Hercegovini.

Današnje zasjedanje entitetskog parlamenta obilježio je bojkot vladajućih stranaka tokom uvodnog izlaganja o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u 2011.

Budući da su poslanici SNSD-a, DNS-a i SP-a napustili skupštinsku salu, uz trdnju da su nezadoovljni radom te institucije, izvještaj o radu VSTV-a nije razmatran i bit će ponovo predložen za neku od narednih sjednica.

Glasanjem o razmatranim tačkama dnevnog reda okončano je trodnevno zasjedanje entitetskog parlamenta.