BiH
42

Usvojena Odluka o produženju primjene kolektivnih ugovora u FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada FBiH je, nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritoriju Federacije BiH produžila primjenu kolektivnih ugovora koji nisu usklađeni sa Zakonom o radu do njihovog usklađivanja, a najduže za 90 dana. Ova odluka će biti primjenjivana od 14.8.2016. godine.

U obrazloženju je navedeno da je stupanjem na snagu Zakona o radu 14.4.2016. godine stvorena obaveza usklađivanja važećih kolektivnih ugovora s njegovim odredbama i da su socijalni partneri započeli taj proces.

Također, Vlada FBiH i vlade kantona pregovaraju oko usklađivanja granskih kolektivnih ugovora u djelatnostima odnosno javnim preduzećima i privrednim društvima gdje vlade imaju ulogu pregovarača na strani poslodavca.

Zakonom o radu propisano je da ukoliko kolektivni ugovori ne budu usklađeni u roku od 120 dana od stupanja na snagu zakona njihova primjena prestaje. Kako se približava istek ovog roka i uvažavajući činjenicu da su pregovori oko usklađivanja kolektivnih ugovora u toku, Vlada FBiH je nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritoriju Federacije BiH donijela Odluku o produženju primjene kolektivnih ugovora.