BiH
6

Usvojena odluka o privremenom finansiranju KS za prva tri mjeseca 2014.

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas na sjednici Odluku o privremenom finansiranju potreba Kantona za prva tri mjeseca 2014. godine budući da budžet za narednu godinu nije usvojen.

Ministar finansija KS Muhamed Kozadra pojasnio je da odluka može vrijediti samo do 31. marta, a ukoliko budžet do tada ne bude usvojen bit će zaustavljene sve isplate osim isplate dugova.

Napomenuo je da će se odluka vršiti sredstvima najviše do jedne četvrtine ukupnih prihoda budžeta za 2013. godinu.

Zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Mujo Hošić upitao je ministra zašto se do sada nije pristupilo izradi budžeta KS za narednu godinu te je zbog toga sada Kanton u situaciji da mora usvojiti ovu odluku.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović je upozorio da nema ni orijentacione procjene koliki će biti budžet za 2014. godine, a uvjet za podržavanje ove odluke za Našu stranku će biti usvajanje preciznog datuma do kojeg će Vlada KS dostaviti Nacrt budžeta zastupnicima Skupštine.

Sa zastunikom Kojovićem složio se i samostalni zastupnik Besim Mehmedić te je dodao da je Vlada trebala pripremiti nacrt budžeta u najnegativnijoj varijanti, a potom ga popravljati ako to bude moguće, ističući da bi Skupština KS trebala usvojiti zaključak kojim će obavezati Vladu da Nacrt budžeta zastupnicima dostavi do 17. januara.

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Edina Papo podsjetila je da je Komisija za finansije i budžet Skupštine KS predložila usvajanje zaključka koji i zastupnici predlažu, ali smatra da je taj datum nerealan s obzirom na praznike u januaru.

Nakon rasprave o ovoj tački dnevnog reda Kozadra je kazao da će Vlada KS do 31. januara dostaviti Nacrt budžeta te će biti ostavljena dva mjeseca za donošenje budžeta.

Ponovio je i da je jedan od razloga nesrazmjernih prihoda i rashoda i činjenica da Vlada Federacije BiH nije uplatila sredstva Kantonu iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglasivši da bi i delegati iz KS-a u Domu naroda Federalnog parlamenta trebali tražiti od Vlade FBiH uplatu tih sredstava.