Parlament FBiH
0

Usvojena odluka o privremenom finansiranju FBiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) jednoglasno je na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio odluku o privremenom finansiranju FBiH za period januar-mart u iznosu oko 330 miliona KM.

Da bi ova odluka stupila na snagu potrebno je da je potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH koji još nije formiran.

Na sjednici Predstavničkog doma sa dnevnog reda skinuto je razmatranje odluke Vlade Federacije o dodjeli stana Emini Smajlović.

Vlada FBiH donijela je krajem prošle godine odluku o dodjeli zamjenskog stana porodici Smajlović, čime bi bio razriješen problem koji je nastao nakon prošlogodišnje Odluke Opštinskog suda u Sarajevu o deložaciji vrhbosanskog nadbiskupa iz dijela rezidencije u Sarajevu. 

Opštnski sud Sarajevo je prošle godine prema važećem Zakonu o stambenim odnisma u FBiH donio odluku o deložaciji Vrhbosanske nadbiskupije iz dijela rezicencije, odnosno prostorija dvosobnog stana porodice Smajlović koja ga je koristila do 1992. godine. 

U Nadbiskupiji su istakli da je korisnik stana Fadil Smajlović sa porodicom u stan u sjedištu Nadbiskupije u Sarajevu useljen nasilno, kao službenik nekadašnje Službe državne bezbjednosti, sa zadatkom da prisluškuje sveštenstvo i biskupa. 

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dao je saglasnost da Vlada FBiH riješi ovaj slučaj.