Sarajevo
0

Usvojena kandidatura za domaćinstvo festivala 2017.

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vijećnici Grada Sarajeva na 30. sjednici u utorak počeli su s radom usvajanjem Prijedloga odluke o podršci kandidature Grada Sarajevo i Istočno Sarajevo za domaćina evropskog zimskog olimpijskog omladinskog festivala 2017. (EYOWF).

Za ovaj prijedlog glasalao je 20 vijećnika, dva su bila suzdržana. "Za mene postoji samo grad Sarajevo, a ne postoji više gradova", rekao je vijećnik Gradimir Gojer.

Ova odluka ranije je usvojena na Gradskom vijeću, ali se tada kandidatura odnosila na 2015. godinu, međutim, kandidatura iz 2010. godine nije polučila željeni rezultat te su gradonačelnici dva grada potpisali "Memorandum o razumijevanju između Grada Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo".

Ova manifestacija predstavlja odličnu priliku za promociju Grada Sarajeva, kao centra sportskog i zimskog turizma, a to bi bio i pozitivan korak za razvoj ekonomije, turizma, sporta i kulture kako za sarajevsku regiju, tako i za BiH.

Generalna skupština Evropskog olimpijskog komiteta konačnu odluku o gradovima domaćinima EYOWF-a donijet će 2012. godine.

Vijećnici razmatraju Prijedlog odluke o uspostavljanju saradnje između Sarajeva i Novog Pazara, jer je prilikom susreta gradonačelnika dvaju gradova konstatirano da postoji obostrani interes za razvijanje kulturnih i privrednih odnosa.

Oni u svojim diskusijama predlažu da se pod hitno održi sjednica o sigurnosnoj situaciji u gradu Sarajevu.