BiH
0

Usvojena jedinstvena stopa PDV-a

NINA
Komisija za finansije i proračun Zastupničkog doma Parlamenta BiH je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu skoro jednoglasno, izuzev članova iz reda SDP-a i SNSD-a, oborila amandmane koje su prije dva mjeseca usvojili na Zastupničkom domu, što je ponovno na scenu vratilo prvobitni prijedlog Vijeća ministara, kojim je predviđeno da PDV ima jedinstvenu stopu od 17 posto.

“Komisija je usvojila sugestije Vijeća ministara i međunarodne zajednice, ali je napravila malu razliku u odnosu na prvobitni tekst zakona time što je za hljeb, ulje, lijekove i knjige predviđena nulta stopa”, izjavila je Seada Palavrić, šefica Kluba SDA u Zastupničkom domu.

“Naša je zadaća da radimo u njihovom najboljem interesu. Od 1. septembra do danas čulo se toliko argumenata za jedinstvenu stopu da ih samo gluh ne bi mogao čuti i razumjeti. Upravni odbor Uprave za nedirektno oporezivanje i Vijeće ministara pokušali su primijeniti diferenciranu stopu i nisu uspjeli. Nama je potreban PDV koji je provediv. Osim jednostavnosti, za provođenje PDV-a potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice, a oni su jasno rekli da ne računamo na njihovu finansijsku i stručnu pomoć ukoliko ne izglasamo jedinstvenu stopu”, istaknula je Palavrićeva.

Zlatko Lagumdžija, član komisije, smatra da obaranje amandmana SDP-a neće biti dovoljno, te da će u sljedećoj fazi predstavnici pozicijskih stranaka i hljeb i mlijeko i lijekove oporezivati po stopi od 17 posto, tim prije što Šesta direktiva ne poznaje nultu stopu, a i samo Vijeće ministara je jasno reklo da je protiv njezinog uvođenja.

“Očigledno je da su predstavnici Vijeća ministara i Upravnog odbora Uprave bili dovoljno uvjerljivi za jedan broj članova komisije da odbiju amandmane koje su prije dva mjeseca jednoglasno prihvatili. Tako su prehrambeni poljoprivredni proizvodi potpuno vraćeni na stopu od 17 posto, kao i udžbenici koji su na bazi informacijskih i komunikacijskih tehnologija, te dnevne novine i štampani mediji u cjelini”, kazao je Lagumdžija, dodavši da će taj prijedlog bez problema proći na oba doma Parlamenta BiH.

Adnan Terzić, premijer Vijeća ministara, kazao je nakon završetku sastanka s komisijom kako očekuje da će komisija ponovno razmotriti svoje izvješće, te da će ideja Vijeća ministara i Upravnog odmora Uprave dobiti podršku Parlamenta.

"Naš prijedlog ne podrazumijeva kompromise. Mi smo za to da se porezna politika vodi ovim zakonom, a da se socijalna politika vodi na osnovi programa koje trebaju uraditi entitetske vlade. Očekujem da ćemo uspjeti dokazati parlamentarcima da je naš prijedlog u ovom trenutku najbolje rješenje i za institucije i za građane BiH", rekao je Terzić.