BiH
712

Usvojena inicijativa za formiranje istražne komisije o radu MUP-a KS u slučaju smrti Dženana Memića

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Usvojena je inicijativa za formiranje skupštinske istražne komisije koja će hitno ispitati propuste u radu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i Tužilaštva KS u slučaju ubistva Dženana Memića, a koju je Skupštini KS uputila Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH).

Inicijativa je usvojena jednoglasno sa 23 glasa "za", a zastupnica Srna-Bajramović je dodala kako je krajnje vrijeme da Skupština KS počne u potpunosti provoditi zakone koje je sama usvojila i to u korist građana koji su ih birali da u zakonodavnom tijelu zastupaju njihove interese.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić izjavila je kako je na protokol Skupštine predata peticija sa 17.300 hiljada potpisa građana koji traže uspostavljanje ove komisije i opsežniju kontrolu nad radom MUP-a KS i kantonalnog Tužilaštva. Podsjećamo, Dženan Memić je pod nerazjašnjenim okolnostima stradao 8. februara dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Sedam dana poslije preminuo je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a njegova porodica još uvijek traga za istinom.

Do sada su dva puta organizirali proteste ispred Skupštine KS i kantonalnog Tužilaštva koje je 7. marta otvorilo istragu po nepoznatom izvršiocu za krivično djelo ubistva, ali do danas nema pomaka u istrazi.