Vijeće ministara BiH
0

Usvojena Informacija o stanju sigurnosti u 2008.

FENA
Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Prijedlogom zakona usvaja se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku koji je na privremenoj osnovi donio visoki predstavnik za BiH i već je objavljen u "Službenom glasniku BiH", navodi se u saopćenju za javnost Vijeća ministara BiH.

Podsjeća se da se izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku odnose na produženje pritvora nakon izricanja prvostepene presude.

Vijeće je donijelo i Odluku o formiranju Međuresorne radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv korupcije, akcionih planova za provođenje Strategije i prijedloga zakona za uspostavljanje tijela za borbu protiv korupcije, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Donošenjem te odluke Vijeće ispunjava još jedan od uvjeta za liberalizaciju viznog režima. Međuresornu radnu grupu sačinjavat će po jedan predstavnik iz državnih ministarstava sigurnosti, pravde, finansija i trezora, Tužilaštva BiH, Ureda za reviziju institucija BiH, Centralne izborne komisije BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Agencije za istrage i zaštitu, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva pravde RS, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalnog ministarstva pravde i Policije Brčko distrikta BiH.

Međuresornom radnom grupom predsjedavat će predstavnik Ministarstva sigurnosti. Ta će grupa, uz izradu dokumenata koji proističu iz naslova ove odluke, između ostalog, biti zadužena i za nadgledanje njihovog provođenja, saradnju sa drugim relevantnim tijelima za jačanje zakona, sakupljanjem i analiziranjem drugih podataka, koordinaciju rada institucija s javnim ovlaštenjima u sprječavanju korupcije i zaštite sukoba interesa, praćenje efekata zakona i podzakonskih akata s ciljem donošenja antikoruptivnih mjera i davanje mišljenja i instrukcija u vezi s njihovim provođenjem.

Grupa je dužna izvršiti radni zadatak u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kriterijima za raspored sredstava tekućeg granta "Sufinansiranje sportskih manifestacija" za 2009. godinu, prema kojoj pravo na dodjelu sredstava imaju registrirane sportske organizacije, udruženja, registrirani pojedinci i drugi subjekti sporta od značaja za BiH.

Ukupan iznos sredstava tog granta je 1.300.000 KM, od čega će 100.000 KM biti izdvojeno za finansiranje sportskih manifestacija, nastupa sportista, izbora sportista godine te dodjelu Državne nagrade za sport, što će biti regulirano posebnim odlukama koje će donijeti Ministarstvo civilnih poslova.

Vijeće je donijelo i Odluku o kriterijima za dodjelu grant sredstava za "Pomoć programu sufinansiranja institucija kulture u BiH" za 2009. godinu. Pravo na dodjelu, iz ukupno raspoloživih sredstava u iznosu od 3.000.000 KM, imaju institucije od značaja u oblasti kulture u BiH koje svojim radom daju poseban doprinos razvoju kulture.

Donesena je i Odluka o kriterijima za dodjelu grant podrške neprofitnim organizacijama i pojedincima za 2009. godinu. ta će se sredstva dodjeljivati iz tekuće rezerve budžeta BiH u skladu sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

Vijeće je donijelo Odluku o kriterijima dodjele grant sredstava iz programa "Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH" za 2009. godinu, prema kojoj pravo na dodjelu sredstava imaju registrirani savezi i udruženja inovatora, sekcije i organizacije tehničke kulture, inovatori - fizičke osobe s prebivalištem u BiH i drugi subjekti koji doprinose unapređenju tehničke kulture i inovatorstva u BiH. Ukupna sredstva za te namjene iznose 150.000 KM.

Donesena je i Odluka o kriterijima za raspored sredstava tekućeg granta "Međunarodna saradnja u oblasti kulture" za 2009. godinu, za koji su raspoloživa sredstva u iznosu od 600.000 KM.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da mu, u roku od 15 dana, dostavi cjelovitu informaciju o implementiranju Oparativnog plana realizacije mjera Programa oporavka i razvoja Srebrenice iz rezervisanih sredstava budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

Usvojena je Odluka o rasporedu odobrenih neutrošenih sredstava budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu u dijelu Projekta HiPERB. Odlukom je odobrena raspodjela i utrošak iznosa od 3.639.884,48 KM. Iznos od 1.572.314 KM iskoristit će se za dovođenje Zgrade prijateljstva do faze potpune funkcionalnosti, a 2.067.575,48 KM kao učešće BiH iz budžeta institucija BiH u ukupnom finansiranju BiH u iznosu od 3.180.282 KM, koji su odobreni ranijom odlukom za Projekt obnove i rekonstrukcije bolnice Kasindo.

Vijeće ministara BiH upoznato je o zaključcima 47. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom razmatranja zaključka u vezi s kontinuiranim napadima na novinare i novinarsku profesiju. Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo je da Vijeću ministara u roku od 15 dana dostavi informaciju o stanju sigurnosti novinara u BiH radi razmatranja i upućivanja Predstavničkom domu PSBiH.

Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi analizu zakonskih odredbi o kleveti i ukoliko ocijeni potrebnim, predloži njihovu izmjenu.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojena je Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2008. godini i dodatak uz tu Informaciju koju je pripremilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

Prema tom dokumentu, policije u BiH i državne agencije u oblasti sigurnosti pokazale su da su unutrašnjim resursima i transformacijama, uz bolju organiziranost, zajedno sposobne za obradu vrlo složenih slučajeva, što je utjecalo na bolje rezultate u pojedinim segmentima sigurnosti.

Rezultati postignuti u 2008. godini u oblasti granične sigurnosti pokazuju smanjenje ukupnog broja krivičnih djela na granici, identifikacije i pronalaženja osoba za kojima su nadležne institucije raspisale potjernice, čime se potvrđuje da je BiH na dobrom putu provođenja Strategije za integrirano upravljanje granicom BiH, a time i na putu ispunjavanja uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Saradnja Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-sigurnosne agencije u pogledu kontrole kretanja i boravka stranaca u 2008. godini rezultirala je poboljšanjem sigurnosne situacije u ovom segmentu. Tako je doneseno 787 rješenja o protjerivanju stranaca, 484 rješenja o otkazu bezviznog i privremenog boravka, 32 rješenja o otkazu stalnog boravka, a 172 stranca prisilno su udaljena.

Prisutan je trend smanjivanja broja krivičnih djela iz oblasti općeg kriminaliteta u BiH za 5,47 posto u odnosu na prethodnu godinu. Bilo je ukupno 68 ubistava, što je za 4,61 posto više u odnosu na 2007. godinu, ali je veoma visok procent rasvijetljenosti ovih slučajeva i iznosi 92,64 posto.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) povećala je broj istraga u oblasti organiziranog kriminala, odnosno djela proisteklih iz obračuna među pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa za 6,31 posto.

Privredni kriminal u 2008. godini bilježi pad za 15,78 posto u odnosu na 2007. godinu, a za 6,45 posto u istom periodu smanjen je broj krivičnih djela iz oblasti neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o raspodjeli tekućih grantova, kojom se Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odobrava raspodjela sredstava u iznosu od 350.000 KM iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu. Ta će se sredstva iskoristiti za finansijsku podršku sajamskim manifestacijama u zemlji i prezentaciji bh. privrede u inozemstvu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je dopunjenu Informacije Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH o aktivnostima u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata u BiH i lokacijama za izdavanje i Plan aktivnosti uvođenja sistema biometrijskih pasoša.

Ministarstvo finansija i trezora BiH zaduženo je da prebaci nadležnim organima po 70 posto od naplaćene cijene po svakoj izdatoj ličnoj karti, vozačkoj dozvoli i pasošu za potrebe sistema izdavanja dokumenata. Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH zadužena je da izvrši analizu stanja u oblasti identifikacionih dokumenata i da Vijeću ministara BiH do 31. oktobra ove godine predloži strategiju izdavanja ličnih dokumenata u BiH.

Preporučuje se da entitetski, kantonalni i lokalni organi u što kraćem roku preduzmu neophodne mjere za provođenje detaljne analize o stanju u matičnim uredima, s ciljem preduzimanja aktivnosti koje bi doprinijele poboljšanju njihovog rada.

Potrebno je također da ti organi detaljno analiziraju zakonske i podzakonske akte koji se neposredno odnose na način vođenja matičnih i knjiga državljana radi poboljšanja tih propisa u vezi s tačnošću unesenih podataka i načinom vršenja internih kontrola i inspekcijskog nadzora nad matičnim uredima.

Vijeće ministara BiH s ciljem racionalizacije trošenja budžetskih sredstava zadužilo je Službu za zajedničke poslove institucija BiH i Ministarstvo finansija i trezora da pripremi i Vijeću dostavi prijedlog za trajni smještaj institucija BiH u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a za čiji se smještaj sada plaćaju troškovi zakupa.