BiH
0

Usvojena informacija o potrebama elektrifikacije stambenih jedinica povratnika

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o potrebama elektrifikacije stambenih jedinica povratnika.

Vijeće je zaključilo da će se problem elektrifikacije lokacija realiziranog povratka riješavati kontinuirano, u skladu s potrebama na terenu, putem zajedničkih finansiranih projekata elektrifikacije koji će se finansirat zajedničkim učešćem elektroprivreda, Vijeća ministara BiH, entiteta, općina i donatora, a finansijsko učešće može se osigurati kreditnim zaduženjem učesnika u finansiranju.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice s predstavnicima ovih institucija održat će zajednički sastanak kako bi se utvrdio zajednički globalni program za cjelovito rješenje problema elektrifikacije i utvrdila ciljna godina kada će BiH dostići predratni nivo elektrifikacije.

Vijeće ministara BiH u realiziranju ovih projekata sudjelovat će do 25 posto ukupne vrijednosti projekta.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će osigurati pravni okvir za udruživanje sredstava i njihovo realiziranje putem Fonda za povratak.

Ukupno finansijsko učešće institucija BiH u zajedničkim projektima elektrifikacije lokacija realiziranog povratka iznosit će 9,7 miliona KM, što je 25 posto procijenjih potreba, a učešće na godišnjem nivou iznosit će 3.233.300 KM. Uz usklađenu dinamiku finansiranja ostalih učesnika problem elektrifikacije realiziranog povratka bi se riješio u naredne tri godine.

Po osiguranju novaca Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će javnim pozivom općinama, jednom godišnje, prikupiti projektne prijedloge za elektrifikaciju lokacija realiziranog povratka. Ministarstvo će propisati kompletnu proceduru realiziranja zajedničkih projekata elektrifikacije uključujući i uslove za izradu projektnog prijedloga za elektrifikaciju lokacije realiziranog povratka.

Prema informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice nije elektrificirano 3.009 stambenih jedinica u 107 općina u Bosni i Hercegovini, u kojima je realizirani povratak. To znači da oko 7.500 povratnika živi bez električne energije u prosjeku od dvije do šest godina, a u nekim slučajevima i 10 godina što je prema ocjeni Vijeća ministara drugi problem koji negativno utiče na održivi povratak.