BiH
8

Usvojena deklaracija sabora IZ u BiH o genocidu u Srebrenici

FENA
Sabor Islamske zajednice u BiH podržao je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Fetvu Vijeća muftija o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici, te usvojio Deklaraciju Sabora IZ o genocidu nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Sabora Hasan Čengić, a prisustvovale su joj pored reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, i muftije te brojne zvanice i predstavnici iz javnog i političkog života BiH.

Također je potvrđeno imenovanje novog direktora Uprave za nauku i obrazovanje Enesa Karića na period od četiri godine, a imenovane su i saborske komisije.

Jedno od pitanja koje je razmatrano bio je Pravilnik o reisu-l-ulemi Islamske zajednice. Prema tom dokumentu reis ima pravo na korištenje titule bivši reisu-l-ulema nakon kraja mandata odnosno izbora novog reisu-l-uleme, umjesto dosadašnjih različitih imenovanja ove titule poput prethodni, emeritus i slično, te pravo na zahtjev u roku od 60 dana da bude raspoređen na jedno od mjesta - savjetnik ili izaslanik na prijedlog reisu-l-uleme, te uposlenik u nastavnim i naučno-istraživačkim ustanovama sve do sticanja uvjeta za mirovinu.

Reisu-l-ulema se prema ovom pravilniku nakon smrti ukopava u haremu Gazi Husrev-begove džamije, osim ako je oporukom drukčije utvrđeno, javlja MINA.