Narodna skupština RS
0

Usvojen zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom

FENA
U Narodnoj skupštini RS-a večeras je nakon višesatne rasprave i suprotstavljenih stavova usvojen Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.

Opozicija smatra da taj zakonski akt, za koji je glasala skupštinska većina, nije dobro rješenje, budući da su tražili da se zakon koncipira tako da se provjeri sva imovina veća od pola miliona maraka, a da se u tom procesu krene od vrha vlasti.

Stav SDS-a je da je RS-u neophodan antikorupcioni zakon, ali da to ovaj nije.

Usvojenim Zakonom o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela predviđa se osnivanje agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Regulirano je i da se finansijska istraga pokreće protiv vlasnika imovine kada postoje osnovi sumnje da ima imovinu stečenu izvršenjem krivičnog djela, a vodit će je posebna jedinica koja će biti formirana pri MUPRS-a.

Iz opozicije se moglo čuti da usvajanje ovog zakona i nije potrebno, pošto već postoje zakonska rješenja da se može oduzeti imovina za koju se u sudskom postupku utvrdi da je nelegalna.

Ovim zakonom, smatraju, RS će dobiti samo još jednu agenciju čiji rad će ići na teret budžetskih sredstava, dok ministar pravde RS-a Džerard Selman ističe da je zakon potreban i da će ih biti još, a tiču se ove oblasti.

Parlament RS-a nastavlja rad i sutra raspravom o preostalim tačkama dnevnog reda.