Skupština KS
0

Usvojen Zakon o naoružanju i Zakon o srednjem obrazovanju

FENA
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena su dva zakona i to Zakon o izmjenama i dopunama zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije i Zakon o srednjem obrazovanju.

Izmjenama zakona o naoružanju utvrđeno je da se rok za produženje oružnih listova produžava do 14. decembra 2012. godine.

Prvobitno je taj rok trebao biti do 2011. godine, ali je amandmanom zastupnika Hamze Ražnatovića koji je Vlada KS-a usvojila i koji je postao sastavni dio zakona, rok produžen do 2012. godine.

Pored toga od sada je zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova da upozorava legalne nosioce oružja na vrijeme da zamijene svoje oružne listove prije nego oni isteknu.

Zakonom je predviđeno da se vrijednost ljekarskog uvjerenja produžava na deset godina.

"Ministarstvo ima pravo da zatraži novo ljekarsko uvjerenje prije vremena ako dođe do saznanja da osoba koja posjeduje oružni list to više nije u mogućnosti da ima", kazao je ministar unutrašnjih poslova Željko Mijatović.

Zastupnici su problematizirali i broj oružja koje jedna osoba može imati što je ministar obrazložio da postoje kolekcionari oružja te da ukoliko jedna osoba ima jedan pištolj nije problem da ima i više jer probleme u sigurnosti stvara ilegalno oružje, a u malom procentu legalno.

Zastupnik Rifat Škrijelj (SDA) je kazao da je najveći broj ljudi koji je prije rata imao oružne listove odbranio ovu državu u vrijeme agresije, a "sad im mi trebamo oduzeti to pravo jer nisu u mogućnosti zamijeniti listove".

Zastupnik Šemsudin Hadrović (BPS) je kazao da bi se trebalo razmišljati i tome da se iz zakona izuzmu pripadnici vojske i policije, ali je ministar Mijatović kazao da je to već urađeno.

Skupština je usvojila i Zakon o srednjem obrazovanju kojim je predviđeno da srednje obrazovanje bude obavezno najmanje dvije godine, te da će nastavni plan biti prilagođen za one učenike koji ne mogu pratiti redovnu nastavu.

Ministar obrazovanja i nauke KS-a Safet Kešo obrazložio je da je sastav nadzornih odbora u srednjim školama sada usklađen s odlukom OHR-a kojom je naloženo da u sastavu nadzornog odbora mora biti jedan predstavnik kojeg imenuje Vlada, a predlaže nadležno Ministarstvo, jedan predstavnik kojeg predlaže Grad, jedan predstavnik Vijeća roditelja i dva predstvanika koja predlažu uposlenici škole.

Skupština je danas usvojila i Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti, a ovaj nacrt bit će upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Nacrtom zakona predviđeno je da se za direktora pozorišnih ustanova mogu kandidirati osobe koje imaju visoku stručnu spremu ili drugi ciklus po Bolonji - akademija umjetnosti ili fakultet društvenog smjera odnosno fakultet humanističkih nauka.

Zastupnica Edina Papo (SDP) nije bila za ovu zakonsku odredbu budući da je kazala da tu dužnost najbolje mogu obavljati umjetnici koji razumiju druge umjetnike.

Zastupnica SDP-a Besima Borić je kazala da ovaj zakon nije dobra podloga nego je "podvala za moguću raspravu".

Nakon elektronskog glasanja Fikret Musić, predsjednik Kluba SDP-a u SKS-u, izrazio je sumnju u glasanje, nakon čega je uslijedilo pojedinačno glasanje o nacrtu zakona, te je nacrt nakon toga usvojen.

Usvojen je i Nacrt zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima koji se upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

U toku je pauza u okviru koje će zastupnici odati počast poginulim borcima i položiti cvijeće u haremu Ali-pašine džamije u povodu obilježavanja Dana 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.