Dom naroda FBiH
0

Usvojen Zakon koji je regulisao status stotina deminera

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanja ljudi materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Između ostaloga ovaj zakon predviđa rješenje radnog statusa deminera.

Alija Tihić, direktor Federalne uprave civilne zaštite, objasnio je delegatima da su demineri u nezavidnom položaju jer rade ovaj posao na osnovu ugovora o radu.

Vladin amandman, koji je posato sastavni dio zakona, regulirao je status nekoliko stotina deminera u Federaciji.

Njime je propisano da se zaposlenici iz Programa deminiranja FBiH koji su imali ugovor o radu na određeno vrijeme s Federalnom upravom civilne zaštite, preuzimaju u radni odnos na neodređeno vrijeme i stiču radno-pravni status koji važi za državne službenike i namještenike u organima državne službe u FBiH.

"Demineri su i do sada imali pravo na isplatu odštete u slučaju da budu ranjeni na radnom mjestu ili isplatu odštete porodicama ako deminer izgubi život na poslu, ali ne mogu dignuti kredit i ostvariti druga prava", kazao je Tihić.

Izmjene se odnose i na visinu procenata raspodjele sredstava posebne naknade, tako da se predlaže da se općinama izdvoji veći procenat u odnosu na trenutnu zakonsku regulativu jer su ta sredstva najpotrebnija općinama.

Sada Federaciji BiH umjesto 20 posto pripada 15 posto, kantonu umjesto 30 posto pripada 25 posto, a općinama umjesto 50 pripada 60 posto tih sredstava.

Sjednica Doma naroda je u toku.