Evropska komisija
0

Usvojen višegodišnji plan finansijske pomoći za BiH

FENA
Evropska komisija je u utorak usvojila strateške smjernice za pružanje finansijske pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini (Višegodišnji indikativni plan za period od 2008. do 2010. godine).

Ova pomoć BiH ima za cilj da pomogne zemlji na njenom putu ka EU, unaprijedi političku reformu i izgradnju demokratskih institucija, ekonomsku reformu, te približavanje evropskim standardima u sektorima koji se odnose na uvođenje i provođenje zakonodavstva EU, saopćeno je danas iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Posebna komponenta Programa finansirati će prekograničnu saradnju. Za period 2008. - 2010. predviđen je budžet Zajednice u iznosu od ukupno 269,9 miliona eura za finansijsku pomoć BiH u obliku bespovratne pomoći.

Finansijska pomoć, osigurana u sklopu Instrumenta za predpristupnu pomoć (Instrument for Pre-accession Assistance - IPA), predstavlja podršku BiH u Procesu stabilizacije i prodruživanja i pripremi zemlje za pristupanje EU. Ova pomoć odražava prioritete iz Evropskog partnerstva, procjene godišnjeg Izvještaja o napretku, te Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU. Glavni dio ovog budžeta namijenjen je za podršku aktivnostima u sklopu Komponente I IPA-e za pomoć pri tranziciji i izgradnji institucija (254,5 miliona eura). Manji dio bit će namijenjen za Komponentu II IPA-e za aktiivnosti na prekograničnoj saradnji (15,4 miliona eura).

Detaljnije, prva pod-komponenta, koja obuhvata političke uslove, će se fokusirati na jačanje demokratskih institucija, reformu ustava, reformu javne uprave, fiskalni menadžment, reformu policije i sudstva, borbu protiv korupcije, ljudska parava i zaštitu manjina, povratnike i ugrožene grupe, civilno društvo i medije. Druga pod-komponenta koja se odnosi na ekonomski razvoj će se fokusirati na društveno-ekonomsku situaciju u zemlji i među stanovništvom podržavanjem mjera vezanih za trgovinu, zaposlenje, obrazovanje, zdravstvo, poslovno okruženje kao i mala i srednja preduzeća, makro-ekonomsku stabilnost, kvalitet javne potrošnje te regionalni razvoj. Treća pod-komponenta se odnosi na finasiranje aktivnosti kojima će se ojačati sposobnost BiH da preuzme obaveze članstva u Evropskoj uniji kroz pružanje podrške približavanju evropskim standardima. Podrška će biti usmjerena na razvoj i realizaciju strategija i politika kako bi se približilo evropskom zakonodavstvu (acquis) u području unutrašnjeg tržišta, sektoralnih politika, pravde, slobode i sigurnosti. Naglasak ovog dijela pomoći je na poljoprivredi i ruralnom razvoju, transportu i energiji. Sektori takodje obuhvaćeni podrškom su okoliš, kvalitena infrastruktura, carine i oporezivanje.

Komponentom koja se odnosi na "Preko-graničnu saradnju" će se pružiti pomoć prekograničnoj saradnji BiH sa susjednim zemljama Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, učešću u programu Adriatic sa zemljama članicama Evropske unije kao i prelaznim programima Evropskog fonda za regionalni trazvoj (ERDF) pod nazivom "Jugoistočna Evropa" i "Mediteran".

Da bi se osigurala maksimalna efikasnost finansijske pomoći Evropske unije definicija glavnih područja djelovanja kao i vrsta aktivnosti koje će se finasirati su definisani u uskoj koordinaciji s međunarodnim finansijskim institucijama kao i drugim bilateralnim donatorima koji su aktivni u BiH, kaže se u saopćenju Delegacije Evropske komisije u BiH.