BiH
11

Usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta Grada Sarajeva

FENA
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama ovogodišnjeg budžeta Grada Sarajeva po hitnom postupku. U aprilu je budžet usvojen u iznosu od 12,14 miliona KM (12.141.351 KM), a rebalansom je budžet povećan na iznos od 12,21 milion KM (12. 215. 250 KM).

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić prihvatio je amandman Kluba vijećnika SDP-a, da se, kako je istakla za Fenu Dragana Solaković, pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu, u rebalansu za sigurnu kuću ostavi 10.000 KM.

"Prošle sedmice za sigurnu kuću uplaćeno je 20.000 KM. Radi se o preuzetoj, a nerealizovanoj obavezi", kaže Solaković.

"Osnovni razlog za donošenje Odluke o izmjenama i dopunama budžeta za 2013. godinu jest to što je došlo do značajnih smanjenja na rashodovnoj strani", kazala je Firdevsa Bračković, pomoćnica gradonačelnika za finansije.

Obrazlažući izmjene istakla je da „na prihodovnoj strani u odnosu na prošli rebalans postoji izmjena od 44.101 KM, što je iznos za koji su umanjene komunalne takse“.

"Za taj iznos smo umanjili komunalne takse, jer već sada znamo da nećemo ostvariti ni 60 posto ovih planiranih prihoda", kazala je Bračković.

Ukupna sredstva na prihodovnoj strani iznose 9,9 miliona KM, dok je na rashodovnoj strani došlo do povećanja za jubilarne nagrade u iznosu od 6.000 KM, te između ostalog za poziciju za izradu elaborata o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo na 22.140 KM.

"Ovaj rebalans bio bi usvojen na prošloj sjednici da sam se, priznajem, bolje snašao, odnosno da sam se uigrao u ulogu izvršnog organa", rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. Smatra da je bolje što se na današnjoj sjednici razmatrao rebalans “zbog toga što će se na ovaj način 23. decembra na redovnoj sjednici razmatrati samo budžet za 2014. godinu”.