NSRS
0

Usvojen rebalans budžeta

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je večeras u Banjoj Luci nakon duže rasprave rebalans budžeta RS-a za ovu godinu od milijardu i 575 miliona KM što je za 75 miliona KM ili pet posto više u odnosu na ovogodišnji plan.

Predviđeno je da veći dio rebalansiranih sredstava bude utrošen za plaće i invalidnine.

Najveća povećan?a na rashodovnoj strani odnose se na Ministarstvo prosvjete i kulture 57 miliona, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite 29,7 miliona, Ministarstvo unutrašn?ih poslova 22,6 miliona, Ministarstvo privrede, energetike i razvoja sedam miliona, Ministarstvo saobraćaja i veza 4,7 miliona, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport 1,6 miliona i Ministarstvo za izbjeglice i rasel?ena lica 1,5 miliona KM.

Tokom rasprave poslanik SDA Ramiz Salkić zatražio je da se rebalansom pomogne održiv povratak u RS-u, kao i firme koje žele da zaposle povratnike.

Najviše kritika na predloženi rebalans uputili su poslanici opozicije, kritikući Vladu RS-a da je nerealno planirala ovogodišnji budžet što se vidi da je promjenjeno više od 50 posto stavki.

Poslanici PDP-a uložili su amandman kojim su tražili povećanje sredstava za poljoprivredu i socijalne kategorije građana, dok se od predstavnika SNSD-a moglo čuti da je rebalans ovogodišnjeg budžeta realan i da ga treba podržati.

Poslanici su sem rebelansa tokom današnjeg rada usvojili još samo dva zakona, a zasjedanje po preostalim tačkama dnevnog reda koji broji više od 33 tačke bit će nastavljeno i sutra.