BiH
0

Usvojen rebalans budžeta Kantona Sarajevo za 2009. godinu

FENA
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je drugi rebalans budžeta za 2009. godinu s 22 glasa 'za' i šest glasova protiv, u iznosu od 681.231.000 što je za 7.231.000 KM više od prethodno utvrđenog budžeta.

"Rebalansom smo pokušali usaglasiti prihode i rashode iako smo imali mnogo prigovora zašto je rebalans dva dana prije Nove godine. Vlada Federacije BiH uplatila je 7.231.000 KM za socijalna davanja i time je kantonalni budžet uvećan za ovu brojku", pojasnio je Muhamed Kozadra, ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo.

Vlada KS-a je zadovoljni provođenjem ovogodišnjeg budžeta jer su isplaćene sve plate budžetskim korisnicima, te regres prema odlukama o smanjenjima od 400 KM.

Kozadra je najavio da bi budžet za narednu godinu moga biti pušten u skupštinsku proceduru već u prvih nekoliko dana januara, jer je skoro završen.

"Planirali smo budžet od oko 682 miliona KM za 2010. godinu uz kreditna zaduženja", kazao je.

Besim Mehmedić, premijer KS-a, kazao je da će sjednica Vlade KS-a koja će na dnevnom redu imati budžet za 2010. godinu biti javna te da će biti održana u Domu mladih tako da će svi moći učestvovati u njegovom donošenju.

"Kada to može uraditi premijer Japana, onda nema razloga da to ne uradi Vlada KS-a tako da budžet bude javna stvar do posljednje KM", odlučan je bio Mehmedić.

S druge strane Klub poslanika SDP-a u Skupštini KS-a glasao je protiv ovog rebalansa, jer, kako je kazao uime Kluba Svetozar Pudarić, bi to bila legalizacija nerada ove Vlade i skupštinske većine koju čine Stranka za BiH i SDA.

U toku višesatne rasprave za riječ su se javljali mnogi poslanici, među njima i Miro Lazović koji je zatražio od Vlade i komisija da se utvrdi koliko pravnih lica ne uplaćuju redovno doprinose zbog čega se uskraćuje priliv sredstava u kantonalni fond.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Odluku o privremenom finansiranju potreba KS-a, za period 1. janura do 31. marta 2010. i on će se vršiti sredstvima najviše do jedne četvrtine ukupnih prihoda raspoređenih budžetom za prethodnu fiskalnu godinu.

Ovakva odluka usvojena je kako bi se osiguralo finansiranje osnovnih funkcija Kantona dok se ne donese budžet za narednu godinu.

Sjednica je u toku.