BiH
9

Usvojen rebalans budžeta institucija BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završena je danas, a poslanici su usvojili Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH kojim je predviđeno izdvajanje oko sedam miliona KM za stanovništvo ugroženo poplavama.

Rebalans budžeta prihvaćen je sa 22 glasa ZA, 14 protiv i dva suzdržana glasa.

Podžana je i inicijativa poslanika Saveza neazavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da izdvoji dodatnih 20 miliona KM za poplavljena područja iz grantova i kapitalnih ulaganja koji neće biti realizirani u ovoj godini.

Prijedlog okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u Bosni i Hercegovini kojeg je predložio poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić nije dobio potrebnu većinu.

Poslanici nisu podržali drugo negativno mišljenje nadležne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine te se za ovaj zakon obustavlja zakonodavna procedura.

Nije bilo dovoljno entitetske većine za Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojeg je predložio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović (SDPBiH), a predviđao je strožije kazne za one koji stanje prirodne nesreće koriste za pribavljanje nezakonite imovinske koristi. Zakon će biti upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Dovoljne entitetske većine nije bilo ni za Prijedlog zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji Bosne i Hercegovine kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH.

Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini usvojen je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Poslanici su dali saglasnost na ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i protokola.

Ovo bi trebala biti posljednja sjednica prije kolektivnog godišnjeg odmora, a naredna sjednica planirana je za 4. septembra.