Parlament FBiH
0

Usvojen projekt "Razvoj trgovine i domaćeg tržišta"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je danas Projekt "Razvoj trgovine i domaćeg tržišta u Federaciji BiH" koji su izradili Inženjerski biro d.d. iz Zagreba i Ekonomski institut Sarajevo.

Federalni ministar trgovine Desnica Radivojević u svom uvodnom obraćanju istakao je da je trgovina, kao jedna od najvažnijih privrednih oblasti koja poslije industrije participira u GDP-u FBiH s 15 posto, s godišnjih 150 miliona investicija u greenfield i (brownfield) postojeće kapacitete, te sa 14 posto u ukupno zaposlenim u FBiH, zahtijevala izradu ovog projekta.

Ciljevi izrade ovog projekta su prikazati stvarno stanje i trendove u trgovini FBiH, analizirati i ocijeniti snage, slabosti, mogućnosti i prijetnje u razvoju trgovine i domaćeg tržišta, ocijeniti položaj i ulogu trgovine u poslovnom sektoru FBiH (politika cijena, opterećenja, PDV), ocijeniti prilagođenost trgovine FBiH aktuelnim trendovima i izazovima budućnosti.

Cilj donošenja projekta je i da se kreatorima trgovačke politike pruži osnova za donošenje strategije razvoja trgovine koja teži jačanju udjela domaće proizvodnje u ukupnim ekonomskim kretanjima i jačanju izvoza te davanje prijedloga okvira organizacijskih promjena i programa restrukturiranja trgovine.

Izradom ovog projekta prepoznate su prednosti, nedostaci, mogućnosti i prijetnje na području trgovine i tržišta FBiH s predloženim mjerama za stvaranje značajnih mogućnosti za napredak privrede.

Projektom su postavljena četiri strateška cilja, i to povećanje proizvodnje za domaće tržište, povećanje izvozno-konkurentske proizvodnje, razvoj trgovine i kanala distribucije i izgradnja pravno-institucionalne infrastrukture trgovine i domaćeg tržišta.

Budući da je projektom utvrđeno da je domaća ponuda proizvoda i usluga na domaćem tržištu nedovoljna, preporuke i mjere za ostvarenje prvog cilja odgovaraju na dva pitanja, kako ojačati vezu između proizvođača i trgovca i kako povećati kvalitet i povećati prepoznatljivost proizvoda u domaćoj ponudi.

Nužna je konsolidacija trgovačke mreže i infrastrukture koja bi podstakla domaću proizvodnju i zastupljenost domaćih brandova u trgovačkim lancima.

Poslanici su na današnjoj sjednici usvojili Nacrt zakona o nasljeđivanju i Prijedlog odluke o utvrđivanju Programa provedbe statističkih istraživanja od interesa za FBiH za period 2009-2012.

Ovim programom provedbe statističkih istraživanja utvrđeni su prioriteti u istraživanju, a predviđeno je da se ove godine provede 190 istraživanja od kojih je 153 u nadležnosti Federalnog zavoda za statistiku.

Sjednica je završena, a nastavak je zakazan za 27. oktobar.